Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija izdala šest prekršajnih naloga zbog nepoštivanja ograničenja marže na naftne derivate

Preuzmite sliku

Postupajući po Odluci Vlade Brčko distrikta BiH o ograničavanju marže za pojedine životne namirnice i druge proizvode, koja je usvojena prošle godine, te Odluci o ograničavanju marže na naftne derivate koje su u primjeni od decembra prošle godine, Inspektorat Brčko distrikta BiH je u proteklom periodu izvršio više desetina inspekcijskih nadzora kod onih poslovnih subjekata na koje se te odluke odnose.

“Od tada su inspektori izvršili 42 kontrole prometnika nafte i natnih derivata te su utvrdili da se tri pravna subjekta nisu pridžavala navedene odluke, također su izvršene 22 kontrole šoping centara i većih trgovačkih marketa na području Distrikta gdje je utvrđeno da njih 12 nije poštovalo navedenu odluku”, potvrdila je glavna inspektorica Inspektorata Azijada Ibrahimović.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su prometnicima nafte na veliko i malo izdali šest prekršajnih  naloga, dok je pravnim subjektima u trgovini izdat 21 prekršajni nalog i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka U Osnovnom sudom Brčko distrikta BiH.

Najniža predviđena kazna za prekršioce tih odluka je 1.000 KM za pravni subjekt i 100 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu.

Glavna inspektorica je potvrdila da su te dvije odluke još na snazi i da će se  inspekcijske kontrole nastaviti i u narednom periodu.

Informaciju o rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola po osnovu navedenih odluka na prošloj sjednici razmatrali i članovi Vlade Brčko distrikta BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,