Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

IDDEEA po starom: Propao još jedan tender za pasoše

Preuzmite sliku

Iako se najavljivalo da od ”pasoške krize” više ne bi trebalo da strahujemo, moguće da ćemo je ponovo proživljavati, i to već naredne sezone.

I četvrti pokušaj potpisivanja ugovora sa dobavljačem pasoških knjižica je propao, pošto je Kancelarija za žalbe poništila tender koji je raspisala IDDEEA, izvještava banjalučka ATV.

I ovaj put usvojene su primjedbe francuske firme “Gemalto” da je tender namješten njemačkom “Milbaueru”. Isto je potvrdila i Kancelarija za žalbe, koja je u čitavom procesu pronašla nekoliko nepravilnosti.

“Može se zaključiti da samo određeni dobavljači, s kojima se ugovorni organ mogao savjetovati kod pripreme tenderske dokumentacije, znaju za rokove, te za ove aktivnosti isti već spremaju ili imaju spreman dizajn, a svi drugi dobavljači su diskriminisani nepravilnim i netransparentnim informisanjem, što je suprotno zakonu”, piše u odluci Kancelarije za žalbe.

Iz IDDEEA stiže pisani odgovor – tender je poništen jer su usvojene žalbe drugih ponuđača. U IDDEEA kažu da neće gubiti vrijeme i da će uskoro raspisati novi tender. U svakom slučaju, poslužiće se i pravnim sredstvima, te će pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor.

Ukoliko se dokumentacija ne izmijeni, i naredni, peti tender, mogao bi da bude uzaludan.

Ako do toga dođe, od 21. marta naredne godine, kada ističe ugovor sa Milbauerom, ponovo bi se mogli načekati pasoša.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje