Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hurtić osudio napad u Bratuncu: Apelujem da se u povratničkim sredinama u RS-u narednih dana povećaju mjere sigurnosti

Preuzmite sliku

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić u ponedjeljak je najoštrije osudio, kako je naveo, brutalni i kukavički napad na mladića Osmana Mehanovića, koji se dogodio 23. juna u večernjim satima, u centru Bratunca, prenosi Anadolu.

“Tražim od policije i tužilaštva da hitno uhapse i procesuiraju nasilnike, koji su ovo krivično djelo počinili, prema tvrdnji žrtve, na nacionalnoj osnovi. Nažalost, nakon brutalnog premlaćivanja bračnog para Memišević u Višegradu u najodabranijem mjesecu muslimana – ramazanu, koje još uvijek nije rasvijetljeno, ovaj put je, uoči Kurban-bajrama, ponovo napadnut povratnik, koji je zadobio teške tjelesne povrede”, navodi se u reakciji Hurtića.

Vezano | U Bratuncu teško pretučen mladić Osman Mehanović

Državni ministar ističe da neprocesuiranje nasilnika i razbojnika, dodatno ohrabruje nove napadače da počine slična krivična djela, što stvara veliku nesigurnost među povratnicima, koji svakodnevno zahtijevaju da se u rasvjetljavanje napada uključe relevantne državne institucije Bosne i Hercegovine.

“Tražim od MUP-a Republike Srpske da svim građanima u ovom entitetu, posebno u mjestima velikog povratka, obezbijedi siguran ambijent za život. Posebno apelujem da se u povratničkim sredinama u narednim danima povećaju mjere sigurnosti tokom obilježavanja velikog blagdana Kurban-bajrama”, istakao je Hurtić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje