Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hurtić: Lično ću snositi troškove advokata ako se Bošnjacima bude sudilo zbog zastave sa ljiljanima

Preuzmite sliku

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je u nedjelju Kotor Varoš. Susreo se sa članovima Organizacionog odbora Marša mira „Tihi hod za veliku bol“, koji je nedavno održan u toj općini. Riječ je o osobama koje su dobile prekršajne naloge i koje su saslušane u prostorijama MUP-a zbog nošenja zastave sa ljiljanima.

Kako bi sačuvao njihov dignitet i pomogao im u pronošenju i zaštiti istine, Hurtić je ponudio snositi troškove advokata ukoliko dođe do sudskog procesa.

Istaknuo je da svaki građanin ove zemlje ima pravo na dostojanstveno obilježavanje stradanja svoga naroda.

– Žrtva mora imati svako moguće poštivanje i odavanje počasti stradalima ne smije biti povod i prilika za relativiziranje stradalih u Bosni i Hercegovini, u ma kojem narodu. Smatram da je jedno od ljudskih prava njegovanje kulture sjećanja, to je obaveza nas preživjelih i to ćemo nastaviti prenositi budućim generacijama – kazao je Hurtić.

Iz Kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjećaju, da je prva zastava Republike Bosne i Hercegovina usvojena po proglašenju neovisnosti 1992., bila upravo bijela zastava sa štitom s ljiljanima, čiji su motivi i inspiracija uzeti iz bosanskog srednjovjekovlja, tačnije perioda kralja Tvrtka I Kotromanića. Predstavljala je vizualni simbol i bila dijelom nacionalnog identiteta države Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada je visoki predstavnik Carlos Westendorp nametnuo trenutno rješenje.

– Važnom smatram istaći činjenicu da je zastava sa ljiljanima bila međunarodno priznata – zaključio je ministar Hurtić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje