Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski narodni sabor pokrenuće inicijativu da BiH prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela

Preuzmite sliku

Hrvatski narodni sabor (HNS) u narednom periodu pokrenuće službenu inicijativu da BiH prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, a ova icijativa se najavljuje nakon što je Ambasada Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona, prenosi Hrvatski medijski servis (HMS).

“To je minimum koji možemo učiniti kako bismo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici”, ističe jedan od sagovornika za HMS.

Kako se navodi, ova inicijativa trebala bi biti upućena na nivo BiH.

“Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obaveza”, ističe izvor HMS.

Isti izvor, kako navodi HMS, pretpostavlja da bi srpska politika trebala podržati ovaj prijedlog.

Ukoliko inicijativa ne bude usvojena na nivou BiH, onda će, prema izvorima, HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela.

“Iako nije riječ o klasičnom priznanju države, neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jerusalimom kao glavnim gradom”, navodi se u izjavi za HMS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje