Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski narodni sabor BiH: Programska deklaracija SDA potpuno neprihvatljiva za stabilnost BiH

Preuzmite sliku

 Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definisani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na Kongresu stranke- navodi se u saopćenju za javnost iz Ureda za informisranje HNS-a.

U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.

-Ovakva Deklaracija naročito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države – jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smjer- navodi se u saopćenju.

HNS podsjeća da je BiH jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda.

-BiH nije i nikada neće biti jednostran projekat napravljen po volji jednog naroda. Programska deklaracija SDA dokaz je organizovanog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije- mišljenja su u HNS-u.

Pozvali su političke predstavnike Bošnjaka da se vrate razgovorima za pravedna rješenja koja će svima u BiH donijeti dobro.

U HNS-u ocjenjuju kako postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, zato je nužno izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

-Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici. Nužno je što prije iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko ozračje, formirati vlast i vratiti se puti prema EU i NATO-u. Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti dio projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrijednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH- navodi se u prioćenju HNS-a BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje