Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

HNS izrazio žaljenje zbog otkazivanja posjete Milanovića Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine izrazio je u nedjelju žaljenje zbog otkazivanja posjete predsjednika Zorana Milanovića našoj državi tačnije, Travniku i Donjoj Biloj ocjenjujući da su višemjesečna napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurno ozračje.

Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazane posjete predsjednika Republike Hrvatske Milanovića. Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez”, stoji u saopćenju HNS-a BiH.

Vezano | Milanović otkazao dolazak u BiH iz sigurnosnih razloga

Hrvatski predsjednik je iz sigurnosnih razloga otkazao posjetu Bosni i Hercegovini, objavio je u nedjelju ujutro kabinet Milanovića.

HNS BiH ističe kako je Hrvatska prijatelj BiH te da razumije događanja u toj zemlji. Sugerisali su da je poremećeno ukupno ozračje zbog kulminacije političkih kriza koje se održavaju i na sigurnost zemlje.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, pozvali su na pojačanu budnost agencija BiH zaduženih za sigurnost, a od političara da zaustave s eskalacijom krize i prestanu s govorom mržnje te retorikom koja potiče na sukobe.

Zoran Milanović trebao je prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, a prije toga bila je planirana posjeta Travniku gdje je bilo planirano polaganje vijenca i paljenje svijeću kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju “Prahulje” i Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić”.

Iz njegovog kabineta su danas saopćili da Milanović neće doći u BiH zbog sigurnosnih razloga.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona su za N1 istakli da sigurnosna situacija na ovom području uopće nije ugrožena te da se ona u proteklom periodu popravila. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,