Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

HNS: Budućnost BiH su Evropska unija i NATO savez

Preuzmite sliku

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se saopštenjem za javnost u kojem potvrđuje predanost integracijama BiH u Evropsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje vanjskopolitičke strategije koja instrumentalizuje stabilnost, prosperitet i razvoj.

Apelujući na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji naroda u ključnim trenucima i prilici za korak naprijed i napredak, HNS BiH poziva sve političke aktere da se suzdrže od daljnjih blokada formiranja vlasti i provedbe Sporazuma o načelima formiranja vlasti, koji su dogovorili lideri tri stranke uz podršku Evropske unije u BiH.

– Nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su Evropska unija i NATO integracije, za poticanje blokade, unutrašnjih sukoba i političke ucjene. Ugrožavanje državne stabilnosti putem opstrukcije Sporazuma izbornih pobjednika o načelima za formiranje vlasti rizik je kojeg sebi BiH ne može priuštiti, naročito u ovom trenutku. Pozivamo na suzdržavanje od zloupotrebe mehanizama za pomirenje i napredak, napominjajući da su kompromis i saradnja jedna od temeljnih načela evropskog duha i vrijednosti – naglasili su iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

BiH, kako se navodi u saopštenju, može napraviti iskorak ka napretku ukoliko odlučno prihvati ideju članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu kao prioritet za budućnost zemlje.

Iz HNS-a dodaju kako će se u svom radu nastaviti ustrajno zalagati za pridruženje Evropskoj uniji i NATO-u, braneći proces integracije i prospekt članstva, kao predvodnik pridruživanja istaknutim međunarodnim organizacijama.

– Hrvatski narodni sabor stoga snažno apeluje na Predsjedništvo BiH da se ispoštuje potpisani Sporazum imenovanjem mandatara za Vijeće ministara, kako bi se, uz napokon uspostavljenu državnu vlast, mogli u potpunosti posvetiti svakodnevnim izazovima i problemima s kojima je BiH suočena – poručili su iz HNS-a BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje