Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Helez primio direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generala Adamczaka

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za upravljanje resursima Aleksandar Goganović sastali su se danas s direktorom Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a general-pukovnikom Januszom Adamczakom, koji boravi u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, javlja Anadolu.

Iz Ministarstva je saopćeno da je na sastanku razgovarano o aktualnim aktivnostima Ministarstva i Oružanih snaga BiH te razmijenjeni stavovi o sigurnosnoj situaciji u Evropi, kao i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

“Ministar Helez je gostu iz NATO-a posebno zahvalio na angažmanu NATO-članica po pitanju projekta izgradnje obrambenih kapaciteta BiH te naglasio potrebu modernizacije Oružanih snaga BiH, ali i nastavka misije EUFOR-a u BiH.“, navodi se u saopćenju.

  • Helez je iznio prijedlog i da OS BiH, kao oružana sila čiji pripadnici među rijetkima u svijetu provode deminiranje po izuzetno strogim standardima humanitarnog deminiranja, predvode aktivnosti deminiranja u ratom zahvaćenoj Ukrajini, kad se za to steknu uvjeti.

    “Svaka suradnja s NATO-om pomaže nam da podignemo svoje sposobnosti, a u euroatlantskim integracijma vidim jedini pravi put, koji nema alternativu za sve nas u BiH. Uvjeren sam da je to stav većine naših građana“, rekao je ministar Helez.

  • Zamjenik ministra Goganović naglasio je opredijeljenost suradnji s NATO savezom, kako je to definirano Programom reformi, te naglasio potrebu za produženjem misije EUFOR-a, čija je velika uloga u izgradnji sigurnog okružja u BiH. Goganović je izrazio i zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH usvojilo strukturu generalskog zbora, koje je dostavilo Ministarstvo obrane BiH, te izrazio nadu da će do kraja godine biti imenovani novi generali.

  • General Adamczak je istaknuo kako je NATO posvećen međusobnom dijalogu i praktičnoj suradnji s BiH. On se izuzetno pohvalno izrazio o nedavnoj pomoći OS BiH u poplavama pogođenoj Sloveniji te pozdravio ideju da BiH predvodi projekte deminiranja u Ukrajini. No naglasio je da će o tome odlučivati sami Ukrajinci. General Adamczak je istaknuo opredijeljenost NATO-a za realizaciju paketa pomoći za izgradnju obrambenih kapaciteta BiH (DCB), kao i dalji razvoj interoperabilnosti OS BiH s vojskama NATO članica.

    Na kraju sastanka sugovornici su izrazili i zadovoljstvo što će naredne godine BiH biti domaćin dva značajna događaja pod pokroviteljstvom NATO-a – Partnerske koordinacijske konferencije i NATO-vog partnerskog simpozija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje