Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Helez odao počast ubijenim hrvatskim civilima u Grabovici: “Političari da se poklone svim žrtvama…”

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao počast hrvatskim civilima koje su u noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegvine.

“U mjestu Grabovica, između Mostara i Jablanice, odao sam počast i položio cvijeće ubijenim civilima, pripadnicima hrvatskog naroda. U noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine neodgovorni pripadnici Armije RBiH su ubili 33 civila. Ubistvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio”, poručio je Helez.

On je naglasio da svaka majka jednako tuguje za svojim djetetom, svako dijete isto plače za svojim roditeljima. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje.

“Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti”, kazao je Helez.

Pozvao je sve političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda, jer kako naglašava samo tako se može graditi Bosna i Hercegovina i bolja budućnost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,