Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

HDZ BiH u Tuzli održao sjednicu Predsjedništva stranke: Od međunarodne zajednice očekuju podršku u rješavanju otvorenih pitanja

Preuzmite sliku

Predsjedništvo HDZ-a BiH dalo je u četvrtak potporu svim aktivnostima koje će, kako su priopćili, očuvati Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet kao domovine tri ravnopravna konstitutivna naroda, ali i svih ostalih.

“Konstitutivnost kao natkrovljujuće ustavno načelo je ugrađeno u temelje Bosne i Hercegovine i ovaj temeljni ustavni postulat prepoznaju Ustavni sud BiH i Međunarodni sud za ljudska prava čije je odluke o sprječavanju diskriminacije, dominacije i preglasavanja nužno, u što skorijem vremenu u neizbornoj godini, u potpunosti implementirati”, navodi se u saopćenju za javnost HDZ-a BiH nakon što je danas u Tuzli održana redovna sjednica Predsjedništva stranke.

Potvrđeno je kako se omogućavanjem aktivnog i pasivnog biračkog prava svim stanovnicima Bosne i Hercegovine kroz reforme Izbornog zakona treba praktično osigurati legitimno predstavljanje uvažavajući političku volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Na sjednici se razgovaralo i o izradi Strateškog dokumenta u okviru HNS-a koji dugoročno treba usmjeriti nacionalno očuvanje i jačanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kroz pitanja demografije, kulture, gospodarstva i razvoja, kao i svih pitanja od vitalnog značaja za hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao je članove Predsjedništva HDZ-a BiH o aktivnostima i razgovorima oko ograničenih izmjena Ustava kojima će prethoditi izmjena Izbornog zakona.

Također, članovi Predsjedništva informirani su o razgovorima koji su po tom pitanju vođeni na međunarodnom forumu u Dubrovniku gdje se Čović, uz visoke političke dužnosnike na međunarodnoj razini, susreo i s novim Visokim predstavnikom (Christian) Schmidtom koji u augustu preuzima dužnost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,