Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hasičević: Snižavanjem cijena osnovnih prehrambenih namirnica pomoći penzionerima

Preuzmite sliku

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je u srijedu u Sarajevu sastanak s predstavnicima Saveza penzionera FBiH i ekonomistom Farukom Hadžićem o tome kako poboljšati status umirovljenika kada je u pitanju trgovina.

S obzirom na to da je Ministarstvo trgovine dogovorilo produženje dobrovoljne akcije s trgovcima ‘zaključavamo cijene’ za još tri mjeseca, plan je da se u nastavak akcije uključe i umirovljenici sa svojim prijedlozima koje bi prehrambene proizvode kupovali po sniženim i zaključanim cijenama, saopštilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić kazao je da od 3 milijarde i 509 miliona KM koliko se izdvaja za penzije u Federaciji 90 % se potroši na plaćanje komunalnih usluga i prehranu.

Stoga je od izuzetne važnosti, kazao je Mehić, da se kroz snižavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, pomogne penzionerima.

Također, ekonomist Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju “pametni kupac”, dogovorenu s ministrom Hasičevićem, koja će omogućiti potrošačima, u prvom redu penzionerima, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

Ministar Hasičević objasnio je na kojim principima funkcionira već postojeća aplikacija za praćenje cijena goriva u Federaciji FMT FBiH oil info, te da je plan da se u procesu digitalizacije po istom principu izradi i aplikacija ‘pametni kupac’.

Također, ministar Hasičević je kazao kako je u pregovorima s predstavnicima trgovačkih lanaca da se kroz spomenutu akciju ‘zaključavamo cijene’ napravi i povoljan paket proizvoda koji će biti posebno sniženi za penzionere.

Kazao je i kako računa na njihov angažman u radu radnih grupa za izradu zakona koje ministarstvo planira u idućem razdoblju, a što bi trebalo unaprijediti oblast trgovine u Federaciji.

Predstavnici Saveza penzionera FBiH izrazili su spremnost da sudjeluju u tim aktivnostima i daju svoj doprinos poboljšanju položaja ove populacije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje