Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hamdija Fejzić smijenjen s pozicije zamjenika načelnika Srebrenice

Preuzmite sliku

Na današnjoj Tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdije Fejzića, javlja Anadolu.

Za opoziv i smjenu glasalo je 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

“Razlozi za smjenu su blago rečeno smiješni, jer je u obrazloženju za smjenu koje je došlo od strane načelnika navedeno da nisam prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine što nije tačno. Drugi razlog je da sam ja kao zamjenik načelika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. To znači da nama neko u Srebrenici, Bošnjacima, hoće da određuje šta možemo i hoćemo slaviti, koje datume i praznike”, istakao je Fejzić.

Kaže da je “u proteklom periodu radio za dobrobit lokalne zajednice”.

“Iza sebe imam rezultate i ponosan sam na ono što sam kao Bošnjak i funkcioner u izvršnoj vlasti radio. Uspjeli smo da potpišemo važne sporazume kao Opština sa Vladama tuzlanskog i sarajevskog kantona, donijeli značajna finansijska sredstva u ovu izrazito nerazvijenu opštinu”, ističe Fejzić.

Navodi da je ovo loša poruka Bošnjacima u Srebrenici.

“Ovo je čisto demonstriranje sile. Smatram da je to loša poruka. Smatram i da se međunarodna zajednica morala i mora uključiti na sve ovo”, smatra Fejzić.

Istog mišljenja je i predsjednik kluba “Moja adresa: Srebrenica” u SO Srebrenica Almir Dudić.

“U nekim proteklim periodima međunarodna zajednica se itekako uključivala kada je trebalo vršiti pritisak na bošnjačke predstavnike. Sada nailazimo na šutnju, i neuključivanje. Znači li to da nas ponovo međunarodna zajednica izdaje i ostavlja na cjedilu. Nije prvi put”, istakao je Dudić koji je dodao i da članovi kluba “Moja adresa: Srebrenica” više neće učestvovati u budućem radu Skupštine općine Srebrenica.

Dudić je pozvao i predsjednika SO Srebrenica Salku Tursunovića da podnese ostavku i odbornicu Dželaludinu Nukić (DF) da ne učestvuju u radu Skupštine.

Odlukom srpskih odbornika u SO Srebrenica za novog zamjenika načelnika imenovan je Momčilo Cvjetinović (SDS).

Dosadašnja praksa kada je Srebrenica u pitanju bila je da ako je načelnik općine iz jednog, zamjenik načelnika je iz drugog naroda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje