Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hahn: Konkretni rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vidljivi

Preuzmite sliku

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn je, nakon današnjeg sastanka o Reformskoj agendi koji je održan u Sarajevu, izjavio da konkretni rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vidljivi, ali da su efekti ipak bili pozitivni.

Precizirao je da je u 2016. godini registrirano povećanje industrijske proizvodnje i izvoza za oko 10 posto, kao i da je u Kantonu Sarajevo zabilježeno oko 20 posto više registriranih malih i srednih preduzeća, te da je usvojen pravilnik o cijeni lijekova.

Hahn je rekao da je očigledna potreba za zajedničkim tržištem zapadnog Balkana jer bi ono stimuliralo ekonomiju i unaprijedilo klimu za investicije, kako domaće tako i strane.

Naglasio je da reformski put mora biti nastavljen, te da trebaju biti ispunjeni uslovi MMF-a za nastavak aranžmana i isplatu narednih tranši.

– Vlade na svim nivoima rade i iniciraju mnogo, ali jednako je važno da i parlamenti usvajaju sve što bude predloženo – istakao je Hahn.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ponovio je opredijeljenost Vijeća ministara za provođenje reformi u cilju evropskih integracija i ekonomskog razvoja.

Dodao je da proces reformi treba pratiti povećan obim investicija u projekte koje je BiH predložila, a koji bi bili finansirani pod uslovima povoljnim za BiH.

– Tražio sam da više sredstava bude usmjereno u podršku razvoju i jačanju malih i srednjih preduzeća, podršku zapošljavanju, te u infrastrukturu – naglasio je Zvizdić.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da je ovaj mjesec bio mjesec prisustva regije i Evrope u Bosni i Hercegovini, što doživljava kao podršku BiH na putu ka stabilnosti, reformama i EU.

Pojasnio je da je razgovarano o tome šta je od reformi urađeno i kakvi su rezultati, uz definiranje onog što predstavlja poteškoće i u čemu bi nam mogla trebati pomoć.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da je u tom entitetu sve što je bilo predviđeno Reformskom agendom za ovaj period i završeno.

Potcrtala je da je potrebno promijeniti pristup reformama i što manje o njima pričati, a više raditi na njihovoj realizaciji.

Sastanku su također prisustvovali ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i predstavnici MMF-a, Svjetske banke i EBRD-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,