Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grlić Radman: Otvaranje pregovora BiH i EU do kraja ove ili početkom iduće godine

Preuzmite sliku

Otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, rekao je u utorak hrvatski ministar evropskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine”, rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Hrvatski ministar je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u julu te da Hrvatska očekuje pozitivna izvješća Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.

BiH je dobila status kandidata za članstvo u decembru prošle godine.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel dan ranije je na Bledu rekao kako Evropska unija i zemlje kandidatkinje trebaju biti spremne na proširenje do 2030. godine.

Grlić Radman je u utorak kazao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati.

Šef hrvatske diplomacije u utorak se dotaknuo i Crne Gore u kojoj traje kriza oko formiranja vlasti. Grlić Radman je kazao kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proevropske vrijednosti „ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima”, podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom 2020. godine, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje