Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Graničnoj policiji BiH nedostaje više od 570 službenika, iscrpili svoje kapacitete

Preuzmite sliku

Rukovoditelji Granične policije BiH na čelu s direktorom Zoranom Galićem danas su u Grudama održali sastanak s predstavnicima Službe za poslove sa strancima BiH i ministarstava unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog, Hercegovačno-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona tokom kojeg je bilo riječi o problematici ilegalnih migranata.

Kako je saopćeno iz Ureda za informisanje GPBiH, sudionici sastanka razmijenili su informacije u vezi problema ilegalnih migracija, kao i drugih nezakonitosti.

Razmatrana je mogućnost organiziranja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, formiranja zajedničkih istražnih ili operativnih timova, te pružanja pomoći službenicima GPBiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama.

Predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i Službe iskazali su spremnost za podršku pripadnicima GPBiH u rješavanju zajedničkog problema ilegalnih migracija, te za daljnje unapređenje saradnje.

Direktor GPBiH Zoran Galić tokom sastanka zahvalio je kolegama na dosadašnjoj saradnji koja je rezultirala činjenicom da su zajednički, uključujući i službenike MUPRS-a, odgovorili na problem povećanog broja ilegalnih migranata na granici BiH.

“Činjenica je da GPBiH nedostaje više od 570 službenika i da smo u prethodnom razdoblju prilično iscrpili svoje ljudske i materijalno-tehničke kapacitete. Dobra saradnja i koordinacija u narednom razdoblju nužna je i u cilju zajedničkog odgovora na nove izazove s kontinuitetom povećanog broja ilegalnih migranata koji bh. teritorij najčešće pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU”, istakao je Galić.

Dodao je da GPBiH može potvrditi kontinuitet porasta broja migranata na granici BiH, s obzirom na činjenicu da je u prva četiri mjeseca 2018. godine otkriveno ili otpraćeno više državljana visokog migracijskog rizika nego u kompletnoj 2017. godini.

Uz GPBiH, stanje ilegalnih migracija sa statističkim pokazateljima u područjima pod njihovom nadležnošću prezentirali su i predstavnici MUP-ova i Službe. Dogovoreno je kako će se građanima putem medija redovno dostavljati informacije o spomenutoj problematici te zajedničkim aktivnostima na njenom rješavanju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje