Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradnja u Banjaluci stala zbog odluke Ustavnog suda, Grad u problemu

Preuzmite sliku

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je poništen regulacioni plan u centru Banjaluke, zaustavila je radove na trenutno najvećim gradilištima, a ukoliko se u dogledno vrijeme situacija ne riješi, grad bi se mogao suočiti sa tužbama teškim desetine miliona KM, koje bi sasvim sigurno izgubio.

Naime, Ustavni sud Republike Srpske je u julu utvrdio da Odluka o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda donesena je na inicijativu nekoliko zajednica etažnih vlasnika u Aleji Svetog Save, a zbog planirane gradnje na mjestu bivšeg kina “Kozara”.

Razmatrajući ovu inicijativu, Ustavni sud RS utvrdio je da Skupština grada Banjaluka u postupku pripreme, izrade i donošenja regulacionog plana nije postupao saglasno odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, između ostalog i zbog toga što regulacioni plan nije izložen javnosti u skladu sa zakonom.

Zbog ove odluke Ustavnog suda trenutno su obustavljeni radovi u najvećem gradu Republike Srpske na projektu “Bijeli dvor”, koji se gradi preko puta Banskog dvora te na projektu izgradnje stambenoposlovnog objekta na lokaciji nekadašnjeg parkinga Autoškole, tzv. rupe u centru Banjaluke.

Veselko Malbašić, vlasnik kompanije “Malbašić” i investitor na projektu “Bijeli dvor”, kaže za “Nezavisne novine” da su zbog odluke Ustavnog suda RS radovi na ovom projektu obustavljeni te da zbog svega trpi veliku štetu, ali da u ovom trenutku neće tužiti grad jer vjeruje da će se ubrzo riješiti problem te da će nastaviti s radovima.

“Mi grad nećemo tužiti i očekujemo da se ovi problemi koje je prouzrokovao Ustavni sud riješe. Kao društveno odgovorna kompanija o tužbi protiv grada nismo ni razmišljali, ali smo u kontaktu sa gradom i vjerujemo da će se u najskorije vrijeme sve riješiti jer je to u interesu svih”, rekao je Malbašić.

Kada će se riješiti ovaj problem pokušali smo saznati i u gradu Banjaluka, međutim do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” na pismeno postavljena pitanja odgovor nismo dobili.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali tvrde da je s pravne strane situacija manjeviše čista te da bi investitori u slučaju tužbe spor vjerovatno dobili, ali samo ukoliko im se ponište građevinske dozvole za te projekte, što u ovom trenutku još nije učinjeno.

Te građevinske dozvole grad bi trebalo da poništi po službenoj dužnosti nakon odluke Ustavnog suda, međutim sad je situacija takva da je regulacioni plan neustavan, a investitori imaju građevinske dozvole, ali zbog pravne nesigurnosti i nejasne situacije ne žele da nastave da grade.

“Proglašavanje regulacionog plana neustavnim plus poništavanje građevinske dozvole vodi gubitku parnice za grad, a u slučaju neponištavanja građevinske dozvole investitori mogu nastaviti graditi jer je ona glavna po čemu se radi”, rekao je za “Nezavisne novine” advokat Arsenije Baltić.

Kada je riječ o građevinskim dozvolama, građani naselja Centar 1 koji žive u ulicama Aleja Svetog Save, Sime Šolaje i Bana Milosavljevića, gdje se nalazi lokalitet nekadašnjeg kina “Kozara”, od grada očekuju upravo da poništi građevinsku dozvolu investitoru “Cinema Tower”, koji na tom području planira izgradnju zgrade od 13 spratova.

“Građevinska dozvola više nema uporište u zakonu, međutim, nažalost, to ne sprečava nadležne organe da i dalje drže to rješenje u životu”, saopštili su jučer iz Zajednica etažnih vlasnika Aleja Svetog Save. 

Zanimljivo je i to da će odbornici Skupštine grada Banjaluka na sljedećoj sjednici, koja će biti održana 25. oktobra, razmatrati Prijedlog odluke o izradi regulacionog plana “Centar Sjever”, tačnije samo regulacioni plan koji se odnosi na mikrolokaciju nekadašnjeg kina “Kozara”, čemu se protive građani u Aleji Svetog Save, tvrdeći da se prvo treba poništiti građevinska dozvola za tu lokaciju te da nove regulacione planove ne treba donositi dok se ne usvoji novi urbanistički plan za grad kao dokument prostornog uređenja višeg reda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje