Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani ispred OHR-a: Traže povlačenje odluke ili smjenu Schmidta

Preuzmite sliku

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu počeli su protesti u organizaciji neformalne grupe građana, a razlog je izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja Anadolu Agency (AA).

Poruka više desetina građana na protestima je “ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena”, a zahtijevaju i da visoki predstavnik primi građane i organizatore na sastanak. Organizatori su na društvenim mrežama Schmidtu poručili da postoji mehanizam za njegovu smjenu.

“Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke. jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti”, poručili su Schmidtu organizatori.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,