Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla nastavlja pružati finansijsku podršku Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emir Suljagić, danas su, u Gradskoj upravi, potpisali Memorandum o razumijevanju, odnosno sporazum o korištenju sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu.

Finansijska sredstva Grada Tuzle, u iznosu od 50.000 KM, namijenjena su za podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, a koja se obezbjeđuju iz Budžeta Grada Tuzle već četvrtu godinu kao Kapitalni grant – shodno Memorandumu gradova i kantona potpisanog 2019. godine, u zgradi Parlamenta BiH, a kojim su se sporazumjeli o obezbjeđenju finansijske pomoći radu Memorijalnog centra Srebrenica.

 • Ovim povodom gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo što Grad Tuzla izdvaja iz Budžeta finansijska sredstva za Memorijalni centar Srebrenicu, te je, zahvalio svim gradskim vijećnicama i vijećnicima koji kontinuirano prilikom usvajanja budžeta pružaju apsolutnu podršku za izdvajanje sredstava pomoći.

  “Memorijalni centar Srebrenica je jedini intitucija koja baštini istinu o zločinu i genocidu koji se desio u Srebrenici. Iz tog razloga Grad Tuzla već duži niz godina finansijski iz Budžeta Grada Tuzle podržava Memorijalni centar, koji pored toga što je institucija koja baštini istinu o genocidu, ima misiju za prenošenje i očuvanje istine za buduće generacije kako se genocid ne bi zaboravio i kako se ovakav genocid nikada više i nikome na svijetu ne bi desio. Grad Tuzla i na druge načine podržava Srebrenicu i aktivnosti koje su vezane za obilježavanje genocida kao što podržavamo i Marš mira i neke druge manifestacije i nastojimo da očuvamo veoma čvrstu vezu sa predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica. Mi smo uz Memorijalni centar, mi smo uz istinu o ratnom zločinu o genocidu koji se desio u Srebrenici u uvijek ćemo biti uz žrtve genocida i članove njihovih porodica”, izjavio je gradonačelnik.

 • Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić zahvalio se gradonačelniku Lugaviću i Gradskoj upravi Tuzle na dugogodišnjoj podršci i lojalnosti.

  “Podrška Tuzle u sjeveroistočnom djelu Bosne je vitalna. Osvrnut ću se na samo jednu činjenicu iz 90-tih. Ovo što nas je živo, živo nas je zbog Tuzle. Da nije bilo Tuzle i da je Tuzla malo dalje, historija bi vjerovatno imala potpuno drugačiji tok kada je rječ o Bošnjacima. To je činjenica koja se mora priznati i koja mora biti upisana u historiju naše zemlje. Kad je ipak riječ o saradnji Gradske uprave i Memorijalnog centra Srebrenica mogu reći da je Grad Tuzla pionir u ovome. Ovo je proces koji je započeo krajem 2019. i nastavlja se. Počeo je sa gradonačelnikom Imamovićem i nastavlja sa gradonačelnikom Lugavićem, a novac koji dobijemo koristi se u svrhu rekonstrukcije, što se može i vidjeti jer sada Memorijalni centar ima drugu orijentaciju. Opremljen je sa mnogim izložbama i mnogim sadržajima. Grad Tuzla je uvijek bio vitalni dio svega što se tamo radi i od Grada smo uvijek imali otvorenu podršku za sve što se radi u Memorijalnom centru. Učinićemo sve da svaki građanin Tuzle koji dođe u Srebrenicu da se osjeti ponosno što je dio njegovog poreza uloženo u Memorijalni centar te da to bude upamćeno zauvijek i za cijelu historiju”, istakao je Suljagić.

 • Memorijalni centar otvoren je 2003. godine, te zahtijeva određena ulaganja u održavanje, ali i širenje kapaciteta, kako bi se kontinuirano podizala svijest javnosti o činjenicama u vezi sa genocidom u Srebrenici.

  Radi se o mjestu od izuzetnog značaja za kulturu sjećanja svih građana Bosne i Hercegovine, mjestu koje čuva sjećanje na sve žrtve i koje će istinu o genocidu u Srebrenici sačuvati za buduće generacije, kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje