Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gorske službe spašavanja iz BiH ponudile pomoć Turskoj pogođenoj razornim zemljotresom

Preuzmite sliku

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta u Bosni i Hercegovini, ponudila je pomoć Republici Turskoj u akcijama spašavanja nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa 7,4 stepena po Richteru, koji je pogodio jug te zemlje, javlja Anadolija.

„Naši spasioci već obaviješteni i neki od njih će biti spremni za put kasnije danas. Neki od naših članova koji su bili dio obuke traganja i spašavanja kod turskih trenera i organizacija, već su u kontaktu s njima. Obavijestite nas kako možemo pomoći i kako možemo koordinirati u vezi s logističkim problemima“, navedeno je u saopćenju GSS-a proslijeđenom Ambasadi Turske u Sarajevu.

Gorska skužba spašavanja Novi Grad Sarajevo također su se oglasili te naveli kako su voljni pomoći.

„Voljni smo uputiti tim za pomoć tokom traganja i spašavanja nastradalih u razornom zemljotresu u našoj bratskoj zemlji. ,Gorska služba spašavanja broji 12 obučenih spasioca volontera koji su završili obuku za traganje i spašavanje u zemljotresima i ruševinama (USAR tim) kroz prjekat TIKA-e”, naveli su.

Naglasili su kako nude i deset spremnih i obučenih spasilaca volontera i terensko motorno vozilo koje su dobili kroz projekat TIKA-e 2020. godine sa opremom za potragu i spašavanje.

Asocijacija turskih alumnija u BiH (TUMED) također je obavijestila Ambasadru Turske o želji bh. službi za spašavanje da pomognu Turkiye.

Najmanje 284 osobe su poginule, a 2.323 su povrijeđene u deset turskih provincija od snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio južne dijelove Turske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje