Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Godišnjica zločina u goraždanskom naselju Lozje: Za ubistva više od 40 civila niko nije kažnjen

Preuzmite sliku

Više od 40 civila ubijeno je na najsvirepije načine u napadu srpske vojske koji se, na današnji dan prije 29 godina, desio u goraždanskom naselju Lozje. Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja izgrađenog nakon rata odata je počast žrtvama ovog nekažnjenog zločina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naselje Lozje, koje se ranije zvalo Kokino selo nalazi se na ulazu u Goražde iz pravca Ustiprače. Napadnuto je 22. maja 1992. godine u ranim jutarnjim satima. Desetine stanovnika ubijeno je u svojim kućama ili u pokušaju da pobjegnu, a jedan broj žena i djece je zarobljen.

Midheta Kaloper Oruli u Lozju je izgubila 13 članova svoje porodice.

“Taj dan je nažalost izgledao pakleno, tako da je tog jutra i nebo ovdje gorjelo u Kokinom selu. A u zarobljeništvu smo mi prošli grozno. Samo treba reći da je bilo zarobljeno devet cura i sve po sebi govori šta su oni bili spremni da urade”, rekla je Oruli za AA.

 • Iako su napadači bili maskirani, preživjeli stanovnici Lozja prepoznali su ih, jer uglavnom se radilo o najbližim komšijama. Niko od učesnika u ovom gnusnom zločinu još uvijek nije procesuiran.

  Tek u januaru ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Brane Petkovića, trenutno nastanjenog u Srbiji, koji je prema raspoloživim dokazima komandovao napadom na ovo naselje.

  Članovi porodica ubijenih iz godine u godinu je sve manje, svake godine apeliraju da se krivci kazne, ali rezultati izostaju.

  “Znamo da ni nakon 29 godina niko nije osuđen ni dana jednog za ovaj zločin ovdje koji je počinjen. Dok su naših četvorica osuđeni na 50 godina zatvora, koji su navodno pobili sedam srpskih vojnika – ne civila nego vojnika koji su zarobljeni i koji su bili učesnici u ovom zločinu ovdje. Naše sudstvo apsolutno ništa ne radi. Ne znam šta više pričati, najbolje je šutjeti”, naglasio je Emir Čengić, kojem su u ovom napadu ubijeni otac, dva brata, daidža i ostala rodbina i komšije.

 • Predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo kazao je kako nikada neće odustati.

  “Mi ćemo uvijek tražiti da se tu utvrdi prava istina, da se identificiraju nalogodavci i izvršioci i oni podstrekači ovog zločina kojeg su učinili u naselju Lozje”, poručio je Hećo.

 • Članovi porodica, predstavnici udruženja, Muftijstva goraždanskog i zvaničnici lokalnih vlasti, položili su cvijeće i proučili Fatihu ispred spomen-obilježja na kojem su uklesana imena žrtava.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,