Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Godišnjica smrti muftije Zukorlića: Bio je u službi vjere naroda, nauke i kulture

Preuzmite sliku

Bivši sandžački muftija i kandidat za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muamer ef. Zukorlić preminuo je na današnji dan, 6. novembra 2021. godine, javlja Anadolu.

“Muftija Muamer Zukorlić je relativno mlad, u 23. godini života, preuzeo važan emanet među Bošnjacima, i to izborom na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku 1993. godine. Od tada, pa do svoje smrti 2021. godine, bio je u službi svoga naroda, svoje vjere, nauke i kulture, afirmativne i napredne bošnjačke politike i ostalih istinskih ideala u koje je vjerovao i kojima je stremio”, izjavio je povodom godišnjice predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić.

U razgovoru za Agenciju MINA Dudić je podsjetio da je Zukorlić, za kratko vrijeme, sa timom svojih iskrenih saradnika i prijatelja i uz podršku sandžačkih džematlija, “napravio fenomen zvani ‘sandžačko čudo'”.

“Formirana je jaka, stabilna i u regionu prepoznatljiva Islamska zajednica, sa svim potrebnim ustanovama i pratećim službama i ostalom infrastrukturom. Pokrenuo je Internacionalni univerzitet, inicirao pokretanje Bošnjačke kulturne zajednice, uspostavio Media centar sa Televizijom Sandžak i Radiom Refref, osnovao Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti – BANU, inicirao osnivanje Bošnjačke nacionalne fondacije – BNF, pokrenuo Sandžačku biznis asocijaciju – SABA, te bio jedan od osnivača i prvi predsjednik Skupštine Svjetskog Bošnjačkog kongresa – SBK. Inicijator je formiranja humanitarne organizacije Hajrat”, podsjetio je Dudić.

Naveo je da je Zukorlić ušao u politiku sa namjerom da, baš sa “onog terena odakle su došle nepravde i osporavanje prema Islamskoj zajednici, eliminiše diskriminaciju i dvostruke aršine prema muslimanima i povrati prava i dostojanstvo koje mu je zakonom garantovano i koje mu pripada”.

“U periodu svog političkog angažmana, muftija Zukorlić je neumorno radio na povraćaju oduzete vakufske imovine, vraćanju jedinstva Islamske zajednice, okončanju akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, te reafirmaciji i podizanju obrazovnih standarda i obnovi kvaliteta u vaspitno-obrazovnom sistemu. Na drugoj strani, kada je ekonomsko-privredni status Sandžaka u pitanju, muftija je insistirao na realizaciji obećanih dogovora od strane aktuelne vlasti. Muftija Zukorlić je možda jedinstven primjer čovjeka na našim prostorima koji je sukladno principima vjere islama gradio i zastupao svoje političke programe, stavove i ubjeđenja”, naveo je Dudić.

Naglasio je da je Zukorlić bio neponovljiv primjer i oličenje morala i etike, “što u politici predstavlja pravu rijetkost, ali i izaziva divljenje i poštovanje savremenika, kako onih koji se slažu sa vama, tako i političkih neistomišljenika”.

“Muftija Muamer Zukorlić je bio neumorni borac borac za progres i napredak, pun ideja i inicjativa. Nalazio je rješenja za najkomleksnija pitanja i probleme. Prioritet u svom plodonosnom djelovanju stavljao je na obrazovanje Bošnjaka. Brilijantnog uma, dalekosežnih vizija, hrabar i neustrašiv, brinući se o budućnosti Sandžaka, osjetio je i zaključio da je potrebno da iskorači u političke vode i iznese argumente onima koji su svojatali i osporavali Sandžak i Bošnjake kao realnu činjenicu”, kazao je Dudić.

Istakao je da je Zukorlić svojom djelatnošću, bez sumnje, bitno unaprijedio prava Bošnjaka i afirmisao njihov status na polju visokog obrazovanja, izučavanja i očuvanja bosanskog jezika, prava ulaska u polje nauke, očuvanja tradicije duhovno-kulturne baštine, te afirmacije Bošnjaka kao ustavno-pravnog konstitutivnog faktora u državi.

“U jeku velike borbe, uzlazne putanje, već na vidiku ostvarenih pobjeda i trijumfa, kada čovjek očekuje plodove svoga rada i truda, Svevišnji Gospodar mu posla poziv kojem svako mora odazvati i uze plemenitu dušu Bošnjačkom velikanu i gaziji muftiji Muameru Zukorliću. Svjesni Božijeg određenja i svega što nam je muftija u emanet ostavio, nastavljamo već utabanom stazom, punom energijom i snagom, uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno, kako nam priliči, muslimanski i bošnjački”, zaključio je Dudić.

Džanazu je 7. oktobra na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru predvodio reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema želji Zukorlića, ukopan je na mezarju u selu Orlje kod Tutina, a nakon ekshumacije ukopan je u Novom Pazaru u haremu Altun alem džamije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje