Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glamočak nastanjen u Švicarskoj pomaže bolje liječenje pacijentima u BiH

Preuzmite sliku

Ma gdje se nalazili, Bosanci i Hercegovci ne zaboravljaju svoj rodni kraj. Jedan od njih, Glamočak porijeklom, dr. Edhem Kobilić osnovao je i fondaciju “Bosanska bašta” kako bi lakše prikupljao i slao pomoć u domovinu.

Dr. Kobilić davno je otišao iz rodnog Glamoča. Nakon Beograda, Novog Sada i Banje Luke gdje je do početka prošlog rata radio kao specijalist medicine rada, sticajem nesretnih okolnosti, kako je kazao, završio je u Švicarskoj. Tamo je dočekao i penziju.

– U Švicarskoj sam jedno vrijeme imao problema da se uopće profesionalno počnem baviti svojim zvanjem, ali sam bio uporan i uspio sam to u Luganu u Kardiohirurškom centru. Završio sam i specijalizaciju iz psihosomatske psihosocijalne medicine. Shvatio sam da pristup savremene medicine u kojoj se sve svodi na lijek nije rješenje ni pravi put ka izlječenju. U pristupu pacijentu morate mu objasniti šta je cilj liječenja. Na kraju to rezultira puno boljim rezultatima od sterilnog pristupa bolesniku jer vi morate doživjeti pacijenta kao nekoga ko u svom porodičnom okruženju pati ako je bolestan, ali pati i njegova porodica – govori dr. Kobilić te dodaje da ga je to motiviralo da nakon rata pomaže u BiH kako bi se podigla kultura zdravlja i nivoa življenja.

Sastavni dio toga su i donacije u opremi koje su mu kolege iz svih medicinskih centara u Švicarskoj davale, jer se, recimo, kardio-mobilno vozilo namijenjeno hitnom zbrinjavanju bolesnika i unesrećenih, koje je dovezao Domu zdravlja Glamoč, otpisuje već nakon sedam godina. Slično vozilo ranije je dobila Kantonalna bolnica u Bihaću.

Obnavljanje voznog parka u BiH rezultat je saradnje fondacija Croce Verde iz Lugana i “Bosanska bašta“, a u obje je dr. Kobilić.

Kako je vozilo došlo na pravu adresu, potvrđuje i v.d. direktorica Doma zdravlja Glamoč, dr. Mladenka Rončević.

– Ovo vozilo će nam mnogo značiti s obzirom na to da su ona koja trenutačno koristimo dotrajala, veoma često u kvaru, a imamo pacijente udaljene 20-30 km od Doma zdravlja. I šta reći, jedino se zahvaliti dr. Edhemu što nije zaboravio svoj rodni kraj – kazala je.

– U jednom običnom telefonskom razgovoru mi smo to dogovorili i evo, na kraju je sve realizirano. Meni ne preostaje ništa drugo nego zahvaliti doktoru – kazao je općinski načelnik Nebojša Radivojša. (Večernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,