Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

General Sticz preuzeo komandu nad EUFOR-om u BiH

Preuzmite sliku

Svečana primopredaja komandne dužnosti EUFOR-a upriličena je danas u EUFOR-ovoj Glavnoj komandi u bazi ‘Butmir’ u Sarajevu.

Na prigodnoj vojnoj ceremoniji, generalmajor László Sticz iz Odbrambenih snaga Mađarske preuzeo je komandu od dosadašnjeg komandanta EUFOR-a generalmajora Helmuta Habermayera iz Oružanih snaga Austrije.

Mađarski general Sticz istaknuo je potpunu predanost izvršenju misije AlTHEA/EUFOR, potcrtavajući kako će nastaviti posao svog prethodnika na jačanju kapaciteta Snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR).

– Mi smo ovdje kako bismo podržali domaće vlasti, prije svega Oružane snage BiH (OSBiH) i organe za provođenje zakona – kazao je general Sticz, napominjući kako EUFOR posjeduje snage za odvraćanje, a u slučaju potrebe i za odbranu od bilo koga ko bi, eventualno, doveo u pitanje sigurno i stabilno okruženje u BiH.

Naglasio je kako će u duhu integriranog pristupa Evropske unije biti nastavljena saradnja s EUFOR-ovim partnerima u skladu s misijom i mandatom ovih snaga.

U nastavku je uputio čestitke svom prethodniku povodom izuzetnih postignuća te odao priznanje pripadnicima EUFOR-a koji dolaze iz 23 zemlje-sudionice spomenute misije.

Dosadašnji komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer podsjetio je na ključne zadatke koji su obilježili njegov mandat, naglašavajući kako je to bio period u kojem je demonstrirana odlučnost Snaga EU da štite suverenitet, cjelovitost i nedjeljivost BiH.

 • Iskazao zahvalnost svima koji su doprinijeli uspješnom realiziranju utvrđenih ciljeva, a posebno pripadnicima EUFOR-a koji su najneposrednije angažirani na tom planu.

  General Habermayer je, istovremeno, poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu novom komandantu EUFOR-a, generalu Sticzu.

  Na značaj EUFOR-ove misije u BiH ukazao je operativni komandant za operaciju ‘ALTHEA’ u Bosni i Hercegovini generalpukovnik Hubert Cottereau, odajući priznanje dosadašnjem komandantu, generalu Habermayeru, te čestitajući novom komandantu, generalu Sticzu.

  Poručio je kako je siguran da će i novi EUFOR-ov komandant nastaviti u duhu svog prethodnika te da će pokazati odlučnost u izvršavanju misije na pružanju podrške Bosni i Hercegovini.

  Sudionike ceremonije pozdravio je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, iskazujući zadovoljstvo i zahvalnost povodom EUFOR-ove posvećenosti očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH i njenoj evropskoj budućnosti.

  Poručio je, između ostalog, kako evropski put nudi platformu, proces i resurse za prevazilaženje tenzija i podjela, te ubrzan napredak BiH.

  Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici vlasti u BiH i međunarodne zajednice te brojne zvanice i gosti, a nakon primopredaje komandne dužnosti uslijedila je vojna parada uz predstavljanje vojne opreme.

  Mađarski general Sticz preuzima komandnu dužnost nad misijom EUFOR-a nakon što je na toj poziciji od 2009. godine angažirano 11 generala iz Austrije. Prije toga, komandnu odgovornost nad misijom EUFOR-a imale su Velika Britanija, Italija, Španija i Njemačka.

  General Sticz je doktor vojnih nauka s bogatim iskustvom u vršenju brojnih i odgovornih dužnosti. Između ostalog, stekao je neprocjenjivo iskustvo u misiji služeći kao oficir za opearcije u zajedničkom operativnom centru Štaba NATO-a u Prištini, a vlastito znanje proširio je u sklopu Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu – SHAPE, Belgija. Istovremeno, uspješno je obavljao brojne dužnosti u sklopu Mađarskih odbrambenih snaga, a od 2022. godine do preuzimanja dužnosti komandanta Operacije ALTHEA EU, generalmajor Sticz bio je komandant Komande za modernizaciju i transformaciju Mađarskih odbrambenih snaga. Za izuzetne zasluge general Stocz je tokom karijere višekratno odlikovan visokim vojnim priznanjima.

  Operacija Althea, formalno poznata kao EUFOR (Snage EU u BiH), međunarodne su snage koje djeluju pod ovlastima Evropskog vijeća. Vojna operacija pokrenuta je 2. decembra 2004. godine, devet godina nakon okončanja rata u BiH, naslijedivši u mirovnoj misiji ondašnji SFOR (Stabilizacijske snage) pod komandom NATO-a.

  Evropska unija je prvobitno rasporedila vojne snage (EUFOR) na istom nivou ljudstva kao i NATO SFOR (oko 7.000 vojnika) kako bi osigurala kontinuirano poštovanje Dejtonskog sporazuma.

  Osim misije orijentirane ka pružanju podrške sigurnom i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, EUFOR je, u skladu s mandatom, angažiran i na planu kolektivne i kombinirane obuke pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), kao i u procesu deminiranja, te rješavanju viškova naoružanja.

  Ukupno 23 zemlje, uključujući države članice EU i zemlje koje to nisu, prisutne su u sastavu EUFOR-a.

  Tako su u sklopu EUFOR-a angažirani kontingenti iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Čilea, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Republike Sjeverne Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Švicarske i Turske.

  EUFOR, između ostalog, održava mrežu od 19 timova za vezu i posmatranje (LOT) širom Bosne i Hercegovine. (Fena | Foto: AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,