Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Galić: Neprovođenje odluka Ustavnog suda je krivično djelo za koje je predviđen zatvor do 5 godina

Preuzmite sliku

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić u intervju za BHT1 još jednom je istakla da je obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske neustavno, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić još jednom je istakla da je obilježavanje 9. januara kao dana RS neustavno, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

“Odluke Ustavnog suda, sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, članku 6.5 Ustava i članku 72 pravila Ustavnog suda su konačne i obvezujuće i svako fizičko i pravno lice ih je dužno poštovati i izvršavati”, kazala je Galić u razgovoru za BHRT.

Galić je podsjetila da neprovođenje, odnosno neizvršenje odluka Ustavnog suda, u skladu sa članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine predstavlja krivično djelo koje je u nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine za procesuiranje eventualnih počinitelja.

“Prema navedenoj odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, službena osoba ili odgovorna osoba u svim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno na svim razinama vlasti koja ne provodi, ne primjenjuje, ne izvršava ili na bilo koji način spriječi, odnosno omete izvršenje odluka Ustavnog suda, uključujući i odluke o privremenoj mjeri, čini kazneno djelo za koje je predviđena sankcija od šest mjeseci do pet godina”, podsjeća predsjednica Ustavnog suda BiH.

Galić je dodala da Ustavni sud BiH nema informacije od strane Tužiteljstva BiH o aktivnostima vezanim za neizvršenje odluka Ustavnog suda u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao dana RS.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i one se trebaju izvršavati. Naravno, ako Bosna i Hercegovina pretendira i želi da bude članica Evropske unije, neizvršenje odluka Ustavnog suda koje podriva autoritet Ustavnog suda BiH i općenito vladavinu prava u BiH zaista je poražavajuća činjenica”, naglasila je Galić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,