Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

FZZZ: Za mjere zapošljavanja osigurano oko 66 miliona KM

Preuzmite sliku

Javni pozivi za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020. te Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020. godine 28. februara bit će objavljeni na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ), rečeno je danas u Sarajevu.

Na konferenciji za medije povodom predstojeće objave javnih poziva za učešća u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020. te Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020. godine Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda kazao je kako će osam dana prije objave javnog poziva, tekstovi programa će biti dostupni na web portalu FZZZ kako bi se potencijalni korisnici i javnost mogli informisati o tim programima radi eventualnog učešća.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini osigurano je oko 66 miliona KM.

”S ovim sredstvima koje u potpunosti osigurava Federalni zavod za zapošljavanje, bi moglo da bude obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba”, rekao je Čuljević.

Haris Huskić, rukovodilac Sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ-a, predstavio je dva primarna programa – Program sufinansiranja zapošljavanja 2020. i Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020.

– Program sufinansiranja zapošljavanja 2020. –

Ciljne skupine nezaposlenih osoba su mladi, žene, osobe do 35 godina s radnim iskustvom, osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe nižih kvalifikacija i bez kvalifikacija te demobilizirani borci.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 51.378.480 KM, a planirano je da bude obuhvaćeno najmanje 13.000 osoba s evidencije nezaposlenih.

Huskić je kazao kako su novosti u odnosu na proteklu godinu to što su inovirane pojedine mjere, a uvedene su i nove mjere.

“Povećani su pojedinačni iznosi sufinansiranja po svakoj mjeri te ukupna vrijednost programa. Kod većine mjera je uvedena mogućnost produženog sufinansiranja, što znači mogućnost sufinansiranja do 12 mjeseci. Ostala je i opcija o mogućnosti uvećanja osnovnog iznosa sufinansiranja za 10 posto, posebno za teže zapošljive kategorije te za nosioce IPZ-a, odnosno individualnog plana zapošljavanja“, rekao je Huskić.

Poticajne mjere su Tvoja prilika 2020, Zapošljavanje žena 2020, Prilika za sve 2020, Doprinos 500 2020, Zapošljavanje demobiliziranih boraca 2020, Periodično/sezonsko zapošljavanje 2020, Nova prilika 2020, Javni radovi i pomoć potrebitima 2020, Tražim poslodavca 2020 i Služba u saradnji s poslodavcima 2020.

”Zapošljavanje demobiliziranih branilaca/branitelja je nova mjera koju smo uveli temeljem Zakona o demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica“, rekao je Huskić.

Dodao je kako će javni poziv biti objavljen istovremeno u svim kantonima i po svim mjerama. Bit će otvoren tri radna dana, u periodu radnog vremena 8 do 16 sati. Aplikacije će biti moguće podnijeti putem linka na portalu, izuzev za mjeru Službe u saradnji s poslodavcima 2020.

Huskić je pojasnio kako ostaje princip rezervacije sredstava i da će najprije s poslodavcima koji uspiju rezervirati sredstva biti zaključeni ugovori.

”Novost je što se uvodi lista čekanja. Ona će obuhvatiti sve one poslodavce koji nisu uspjeli u prvom momentu da rezerviraju sredstva, a s druge strane, nakon proteka određenih rokova, ukoliko dođe do odustajanja prethodnih poslodavaca, odnosno koji su prethodno aplicirali ili ukoliko ne dođe do potpisivanja ugovora, tada će praktično sljedeći s liste imati mogućnost potpisivanja ugovora“, rekao je Huskić.

Novina je i registracija poslodavaca, što je preduslov da bi poslodavci mogli aplicirati na mjere.

“Poslodavci praktično unose podatke koji se tiču njih samih. Bitno je da se sami opredjeljuju za korisnički broj i šifru kojom će pristupati. Ova registracija će biti olakšanje prilikom podnošenja prijave na javni poziv”, rekao je Huskić.

Obrazac prijave je nešto drugačiji, a svaki poslodavac će se opredjeljivati za radnike po kantonima i mjerama.

”Istovremeno će se opredjeljivati za sve mjere, što je razlika u odnosu na prošlu godinu. U 2019. je poslodavac morao da pojedinačno pristupa svakom pojedinačnom linku za neku mjeru”, rekao je Huskić.

– Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020 –

Ciljna grupa su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koje će nakon prijave na Javni poziv registrovati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 14.000.000 KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH.

Huskić je rekao kako je ovaj program značajno finansijski unaprijeđen u odnosu na godinu ranije.
Poticajne mjere u okviru ovog Programa su Poduzetništvo za mlade 2020, Poduzetništvo za žene 2020, Poduzetništvo za sve 2020, Poduzetništvo za demobilizirane borce 2020 i Druga prilika 2020.

“Novosti su da smo inovirali neke postojeće mjere. Uveli smo novu mjeru, a i kod ovog programa povećani su pojedinačni iznosi po svakoj mjeri te ukupna vrijednost programa”, rekao je Huskić.

Pojasnio je kako je sufinansiranje Start up projekata predviđeno u trajanju od 12 mjeseci uz mogućnost dodatnog zapošljavanja osoba do šest mjeseci.

U 2019. godini realizirane su slične mjere zapošljavanja i samozapošljavanja. Obuhvat osoba po mjerama iz 2019. godine je veći od 13.000, ali proces potpisivanja ugovora je i dalje u toku, pa iz FZZZ-a cijene da će taj konačan broj zaposlenih po programima iz 2019. biti i veći.

Na konferenciji za medije je rečeno kako je 31. decembra 2019. na evidenciji službi za zapošljavanje u Federaciji BiH bile registrirane 307.864 osobe, što je za oko 22.000 manje u odnosu na kraj 2018.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje