Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FUP istražuje: Mladić iz Ključa poručio da je u Vitezu trebalo ubiti više djece

Preuzmite sliku

Policijskoj stanici Ključ Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona proslijedilo je prijavu protiv osobe iz Ključa koja je na društvenim mrežama komentirala godišnjicu ubistva osmero djece u Vitezu.

Prijavu su potom, kako za Bljesak rečeno iz MUP-a USK, preuzeli SIPA i nadležno tužiteljstvo o čemu se uskoro očekuje više informacija.

Naime, vijest o obilježavanju godišnjice ubistva osmero djece u Vitezu, zasjenio je komentar Samira N. u kojem navodi kako mu je “žao što nije ubijeno više ustaške djece.”

Nakon što su njegove poruke krenule kružiti Internetom, pojavila se nova u kojoj navodi da se ništa ne kaje uz psovanje mrtve djece.

Kako je potvrđeno, slučaj je prijavljen u Policijsku postaju Ključ, MUP-u USK, Federalnoj upravi policije te SIPA-i.

Danas su se oglasili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poručivši da nam “strašno izgleda budućnost sa omladinom koja slavi veliki broj ubijenih Bošnjaka i koja žali premali broj ubijene Hrvatske djece u Vitezu”.

“Zašto? Ko je odgovoran? U kojem to sistemu vrijednosti odrastaju djeca? Postoji li ozbiljna institucija, postoji li ozbiljna politika, koja će konačno stati i reći dosta, dosta sa vrijeđanjima žrtava u Bosni i Hercegovini. Zar Vi, roditelji ove djece, nemate osjećaj da majke tuguju i danas za svojom izgubljenom djecom, zar nemate nikakvih moralnih osjećaja sa su i to samo nečija djeca. Sram vas bilo!”, poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Reagovali su i iz Hrvatske republikanske stranke Vitez i upitali zašto Tužilaštvo šuti.

“‘Momčina’ koja žali što Armija BiH nije ubila još djece, navodno, dolazi iz Ključa. Nakon Oluje i oslobađanja ogromnog dijela teritorija Hrvatske i BiH, srpske snage su pokrenule akciju ‘Vaganj 95’, u nadi povrata izgubljenih teritorija. Međutim, Operacijom ‘Maestral’ kojom su koordinirale snage HV-a i HVO-a, uz sudjelovanje Armije BiH, operacija je ne samo zaustavljena, nego se došlo skoro do Banja luke. Zašto ‘uz sudjelovanje’? Zato što su početkom listopada 1995. postrojbe 5. i 7. Korpusa ABiH počele gubiti od HV-a oslobođena područja oko Bosanskog novog i Ključa. Kada se krenuo gubiti Ključ, o čemu postoje i zvučni, kao i pisani zapisi, zapovjedništvo ABiH je pozvalo u pomoć snage HV-a i HVO-a. HV tada pokreće akciju ‘Južni potez’ s kojom, ne samo da onemogućavaju pad Ključa, nego prodiru 40 km u širinu i 20 km u dubinu područja pod kontrolom VRS-a. Tom prigodom poginulo je 42 hrvatskih branitelja. Malo manje od 30 godina nakon ove operacije, iz oslobođenog Ključa žale za ‘malo ubijene ustaške djece'”, stoji u objavi HRS Vitez.

Poručili su i da neće šutjeti i staće u obranu nevino pobijene viteške djece.

“Idemo korak dalje. Što radi Tužiteljstvo? MUP KS je formiralo predmet o studentici i Tužiteljstvo je izjavilo kako će ‘djelovati sukladno zakonskim ovlaštenjima’. Hoće li se na isti način postupiti i u slučaju momčine iz Ključa? Ako kojim slučajem, zbog preopterećenosti, ne budu, za svaki slučaj ćemo i mi iz HRS-a uraditi prijavu”, zaključili su iz HRS Vitez.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje