Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Forto na sastanku s Escobarom: Problem BiH nije etničke prirode, već korupcija

Preuzmite sliku

Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu je strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, prenosi Anadolu.

“Krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH”, rekao je Forto tokom sastanka koji je održan u State Departmentu u Washingtonu.

Specijalni izaslanik Escobar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije.

Istaknuo je da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provedbe reformi neophodnih za nastavak euroatlantskih integracija.

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabriciranjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje Zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čija provedba je obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.

“Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a”, zaključio je Escobar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,