Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, četiri miliona KM za BHRT

Preuzmite sliku

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum kojim se na osnovu odluke Vijeća ministara BiH osiguravaju 4 miliona KM za Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine.

“Uz ostale obaveze održiv javni servis je bitan preduslov za ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Ovo nije trajno rješavanje pitanja održivosti, ali je podrška koja je potrebna BHRT-u u ovom teškom periodu. Bosna i Hercegovina pored privatnih medija mora da ima nešto što dolazi i pod pokroviteljstvom države BiH, a to su javni servisi, kao što je BHRT i stoga je iznalaženje njegovog održivog finansiranja od velike važnosti”, rekao je Forto.

On je naglasio kako je nužno da se uredi prikupljanje i raspodjela RTV takse unutar FBiH.

Novi pokušaj dogovora između BHRT-a i FTV-a najavljen je za srijedu, a u organizaciji Elektroprivrede BiH.

“Čim prije, BHRT i FTV treba da potpišu ugovor kako bi se nastavilo sa prikupljanjem RTV takse u FBiH. Ostaje pitanje rješenja koje se odnosi zakonske osnove. RTRS je izašao iz sistema RTV pretplate i narušio ga 2017. godine. Nadam se da će ovaj predmet koji je na sudu biti riješen što prije u korist BHRT-a”, istakao je Forto.

Na pitanje kada će sredstva od Vijeća ministara BiH biti operativna, odnosno kada se radnici BHRT-a mogu nadati plaći koja još nije isplaćena, Forto je rekao da ne zna tačno, da je to administrativna stvar.

“Ostaje da se sporazum protokoliše i završe ostale administrativne stvari. Ali, pitanje je dana kada će sredstva biti operativna”, naglasio je Forto.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istakao je da su sredstva koja trebaju biti doznačena od Vijeća ministara BiH od značaja za BHRT.

“Omogućit će nam da u ovoj vrlo teškoj situaciji u kojoj smo se našli od početka ove godine, da u periodu od dva-tri mjeseca ispunimo dio svojih obaveza. Sredstva će biti upotrebljena na najbolji mogući način. Nužno je da se iznađu rješenja za finansiranje javnih servisa BHRT-a i FTV-a do izmjena zakona na državnom nivou. RTRS je izašao 2017. godine iz sistema javnog emitiranja. Nadamo se da će se to riješiti u sudskom sporu koji traje”, zaključio je Karamehmedović.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je ranije, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Dodatno, sredstva doznačena BHRT-u su namijenjena i za otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, saopćeno je ranije iz resornog ministarstva.

Ovom odlukom nastoji se osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima, omogućiti održivost i funkcionalnost Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i stvoriti pretpostavke za podršku i unaprjeđenje sektora telekomunikacija i elektronskih medija u BiH.

Elektroprivreda BiH pozvala je menadžmente BHRT-a i FTV-a na sastanak u srijedu, na kojem bi trebala biti ponuđena rješenja za nastavak naplate RTV takse.

S obzirom na to, ranija odluka o uskraćivanju usluga prema Federalnoj televiziji se suspendira, kazao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, u nadi da će se postići odgovarajući dogovor na sastanku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje