Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fondacija Istina Pravda Pomirenje: Tužilaštvo BiH potvrdilo svoju sramotu

Preuzmite sliku

Prema informaciji čiji je izvor BIRN, a prenijeli je drugi mediji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nakon 26 godina pokrenulo istragu u predmetu u javnosti poznatom kao “Tuzlanski konvoj spasa”.

“Predmet je u radu, u fazi istrage”, tako su u Tužilaštvu kazali za BIRN. Podatak za Riplija, predmet o ratnom zločinu kojeg su snimale televizijske kamere BBC-a i HRT-a 26 godina je u fazi istrage.

Tako Tužilaštvo BiH priznaje svoju nesposobnost da istraži zločin počinjen početkom juna 1993. godine od strane jedinica HVO-a na prostoru Nove Bile kod Travnika.

Fondacija Istina Pravda Pomirenje upozoravala je više puta da dio odgovornosti leži na Tužilaštvu BiH,odnosno njegovim čelnicima u prvom redu na “bolesnom” Marinku Jurčeviću. Za njegovog mandata pokrenuto je seljakanje predmeta “Tuzlanski konvoj spasa” na relaciji Sarajevo – Zenica-  Sarajevo -Travnik- Sarajevo.

Upozoravali smo javnost da to nije slučajno. Tadašnji glavni tužilac, Marinko Jurčević, u vrijeme počinjenja velikog zločina obavljao je dužnost vojnog tužioca HVO upravo zaduženog za srednjebosanski sektor. Kako se od takvog čovjeka moglo očekivatio pokretanje civilne, kada je svjesno propustio pokretanje vojne istrage.

Zašto je predmet “Tuzlanska kolona” šetao između Sarajeva, Zenice i Travnika, to najbolje može objasniti Jurčević, ali i oni koji su ga naslijedili. Zar danas niko u Tužilaštvu BiH nema snage da izađe pred javnost i objasni samo jedno – zašto je taj predmet, nakon 26 godina, ponovo u njihovoj nadležnosti.

A prije 26 godina počinjen je zločin velikih razmjera: Ubijeno je 7 vozača, sudbina Salke Memića je nepoznata, a traga se za još 3 osobe; opljačkana su 142 kamiona, 20 putničkih automobila, 9 kombija, 2 saniteta sa lijekovima i drugom medicinskom opremom, roba široke potrošnje u vrijednosti od tadašnjih 17 miliona DM, 500 tona druge robe široke potrošnje čija vrijednost nije procijenjena i otuđen novac u iznosu od 1,3 miliona DM.

Sve je to zahtijevalo pravovremenu, detaljnu i ozbiljnu istragu koja, evo, prema priznanju samog Tužilaštva BiH, traje i nakon 26 godina. Drugim riječima, istraga nije bila ni detaljna, ni pravovremena, ni ozbiljna.

Tako se u slučaju Tušilaštva BiH fraza “predmet je u fazi istrage” pretvorila u paravan za očigledni nerad, navodi se u saopćenju Fondacije Istina Pravda Pomirenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje