Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Filmska priča iz rata i neočekivani heroj: “Božji Rambo” u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Da li ste ikada čuli priču o “Božjem Rambu” iz Bosne i Hercegovine i njegovom “automobilu duhu”? Zahvaljujući portalu War History Online – i Facebook stranici Vintage News ova priča počela se ekspresno širiti društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini.

Objavio ju je George Winston – a govori o hrabrosti jednog misionara, bivšeg člana specijalnih vojnih snaga Danske koji je sam došao u Bosnu i Hercegovinu za vrijeme rata – “naoružan” samo Biblijom i svojim automobilom.

Dobio je pomoć vojske Sjedinjenih Američkih Država kako bi lakše prošao kroz najgore ratom zahvaćene predjele BiH i dodijelio građanima, civilima, humanitarnu pomoć.

On se zove Helge Meyer – a zapovjedniku američkih snaga u Bosni i Hercegovini došao je sa planom koji je vrlo jednostavno zvučao: Doći u Bosnu i Hercegovinu i dostaviti humaniiarnu pomoć ljudima.

Uz pomoć vojske i stručnjaka, njegov Chevrloet Camaro iz 1979. godine dobio je sve neophodne estetske i mehaničke promjene – kako bi postao neprobojan, blindiran i “nevidljiv”. Zadnja šoferšajba je uklonjena, a zamijenila ju je čelična ploča. Na prednji dio dodana je grtalica za mine, detektor tjelesne topline i noćni vizir.

Ispod haube je bio V7 motor od 5,7 litara i 220 konjiskih snaga, kao i nitro spremnik – koji je u hitnim okolnostima mogao da razvije brzinu od 201 kilometar na sat za samo 13 sekundi. Mogao je povući do 400 kilograma materijala i namirnica. Opremljen je bio radio vezom, a Meyer, njegov vlasnik i vozač imao je pancir od kevlara i šljem.

Na prednjoj šoferšajbi mu je pisalo: Bosnia Express.

Bivši član danskih Jægerkorpset divizija bio je “naoružan” samo Biblijom i vjerom da svoju humanu i humanitarnu misiju obavi do kraja.

Jedne prilike, kada je pričao vojnicima o svojim iskustvima iz Bosne i Hercegovine – govor je završo riječima: “Da je Bog imao Ramba na Zemlji, to bih bio ja”. Tada su ga i prozvali “Božiji Rambo”, što mu je postao i nadimak, ali i naslov njegove bio grafije.

Meyer je radio noć i dan, dostavljajući humanitarnu pomoć gdje god je mogao. Bježao je od vojske i policije, a jednom ga je i metak pogodio u glavu. Život mu je spasio šljem. Svojim vještinama uspjevao se uvijek izvući, baš kao u filmovima o Jamesu Bondu – a on i njegov Camaro su većinu vremena uspjeli ostati nevidljivi na radarima.

  • Meyer i dan danas ima svoj automobil, Ghost, s tim što je sada ofarban u naradnžastu boju. I dalje ga vozi, sa originalnim motorom.

    Tekst je originalno objavljen na portalu War History Online – gdje možete pogledati originalne i autentične fotografije iz humanitarnih misija u BiH devedesetih godina.

    Uskoro će na ovu temu biti objavljen i dokumentarni film. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,