Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fikret Hodžić prvi put javno o aferi ‘Respiratori’: Ono kroz šta sam prošao posljednjih dana je gore od zatvora

Preuzmite sliku

Gost večerašnje emisije Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem bio je Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline.

O aferi ‘respiratori’ koja proteklih dana potresa bh. javnost dosta toga je već poznato. Ukratko, Hodžić je osumnjičen da je umjesto respiratora nabavio sasvim druge mašine, koje se ne mogu koristiti za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19, a narudžba je to bila od federalnih vlasti za što su mu platili 10,5 miliona KM.

Prvi put javno Fikret Hodžić iznosi svoju stranu priče.

“Ako bi rekao da mi je lako nije, to sam naučio kroz život, ovo sve je jedna vrsta iskušenja.” istakao je Hodžić na početku razgovora.

“Jedina istina je da je mnogo toga objavljeno a da se nije služilo istinom. Novinarstvo je malo ostavljeno postrani jer se govorilo o stvarima koje su se ispostavljale netačnim, zbog kojih bi se možda trebali izvinuti. Gazdinstvo ‘Srebrena malina’ dobila je posao, a niko nije provjerio rješenje da vidi da nije gazdinstvo u pitanju nego d.o.o. a takva firma može uvoziti brojne stvari ako ispoštuje zakonske odredbe. Pisalo je malina zaradila 7, pa pet miliona pa 4 a to je puno puno manje nego što se nagađalo.” istakao je Fikret Hodžić te dodao odakle u ovom slučaju njegova firma:

“Situacija je iznenadila sve nas, ‘Srebrena malina’ sarađuje sa brojnim koperantima od Srebrene maline direktno živi oko 90 familija, jedina istina je da je Srebrena malina jako puno kreditno zadužena, to je oko 700.000 KM i sav novac je uložen u grad odakle je Srebrena malina. Brojne firme su preorijentisale svoje djelatnosti u svijetu kako bi mogle opstati i u BiH je jako mnogo firmi. Ja sam razmišljao kako da iskoristim svoja broja poznanstva širom svijeta koja sam stekao. Kontaktirao sam neke ljude jer sam vidio da svi žele i traže respiratore. Razmišljao sam malo narcisoidno, želio sam biti ja taj koji ih je nabavio. Kada sam dobio ponudu, isprintao sam i nosio na mjesta gdje nose svi drugi, o tome gdje, ne mogu sada govoriti. Nikakvih namještenih talova nije bilo. Posao sam dobio jer samo sam ja u tom trenutku mogao ih nabaviti. Samo su mene imali. Ja sam nudio proizvod, onaj ko treba taj proizvod može uzeti ili odbiti, to je tržište, uzeli su ga jer su samo tu opciju imali. Pored respiratora nudili smo još i rukavice, maske i ne samo BiH nego i Kosovu.” istakao je u Centralnom dnevniku FACE TV.

“Nabavka respiratora je bila jako komplikovana. Mnogo razgovora da bi došli do izvora, to je novinarska praksa. U vremenu kada sam ja počeo tražiti, druge zemlje su uveliko nabavljane. Cijeli postupak je bio izuzetno transparentan. Vrlo je teško nabavljati direktno respiratore bez posrednika, ja sam novac prebacio firmi u Shangaju a firma koja proizvodi respiratore je u Pekingu. Danas je lako provjeriti tokove novca u vremenu u kojem živimo.” ističe Hodžić.

Cijene respiratora rasle iz minute u minutu

“Ponudu sam poslao Vladi FBiH i Civilnoj zaštiti. Cijene su rasle iz minute u minutu. Pozivam novinare istraživače neka sada probaju nabaviti barem jedan respirator. Sa ponudom sam poslao i specifikaciju proizvoda, ja sam dovezao ono što je neko rekao da trebam da dovezem. Respirator ne može ući u evropu bez evropskog certifikata. Niko se ne pita šta je uvezeno, svi se bave samo osuđivanjem.” istakao je Hodžić, te dodao:

“Halalim svima, svako će odgovarati za ono što je uradio. Ja evo kažem pred vama i pred svim gledateljima, spreman sam da snosim svaku odgovornost, ako ima bilo kakve odgovornosti u poslu koji sam radio. Među prvima sam rekao da sam spreman da budem predmet istražnih radnji. Ako sam ja počinio bilo kakav zločin, spreman sam da idem u zatvor. Ovo što ja prolazim u ovih 18 dana je gore od bilo kakvog zatvora, ja evo 18 dana ne mogu da vidim svoje dijete, a znate zašto, zato što očekujem da će doći ljudi s nekim čarapama da me hapse, da mi prepadnu dijete. Papiri koje imam govore o onome što sam radio, na šta se sve ovo odnosi i koji pokazuju da nisam kriv”, rekao je Fikret. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje