Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

FHMZ BiH: Zimski ugođaj u drugoj sedmici januara

Preuzmite sliku

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH druga sedmica u januaru na području Bosne i Hercegovine proteći će djelimično u zimskom ugođaju, javlja Anadolu.

U centralnoj i istočnoj Bosni preovladavaće pretežno oblačno vrijeme sa povremeno slabim snijegom koji će stvarati novi snježni pokrivač, kako na planinama tako i u nižim podučjima. Sredinom sedmice u kotlinama i duž riječnih tokova moguća je magla.

“Na sjeveru Bosne prognozira se susnježica i kiša. Pretežno sunčano i djelimično oblačno izgledno je na jugu i jugozapadu zemlje. Temperature zraka primjerene dobu kojem se nalazimo”, navode iz FHMZ-a.

Minimalne temperature zraka varirat će od -9 do -3 stepena Celzijusa u Bosni, na području Hercegovine od -2 do 3 stepena. Najviše dnevne temperature između -4 i 1 u Bosni, do 6 stepeni na jugu zemlje. Predkraj sedmice na jugu maksimlane temperature moguće su i do 10 stepeni.

“U periodu od 15. do 22. januara prema raspoloživim sinoptičkim materijalima preovladavaće pretežno oblačno sa susnježicom ili slabim snijegom u Bosni. Na jugu zemlje uglavnom slaba kiša koja bi mogla tokom dana biti intezivnija”, prognoziraju iz FHMZ-a.

Jutarnje temperature kretat će se između -6 i 0 u Bosni do 4 stepena Celzijusa u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature variraće između -1 i 4, u Hercegovini do 8 stepeni Celzijusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,