Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FHMZ BiH: Do kraja februara i početkom marta proljetne temperature zraka

Preuzmite sliku

Kao i u prvih 25, tako će i preostali dani februara imati proljetna obilježja, a slično se prognozira i u prvim danima marta, navodi Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Naročito se to odnosi na temperaturu zraka, ali i na promjenjivost naoblake i kišu koja će biti izraženija na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine. Slične vremenske prilike prognoziraju se i u prvim danima marta.

U utorak (27. 2.) i srijedu (28. 2.) puhaće slab do umjeren na momente na jugu i jugozapadu zemlje i jak vjetar južnog smjera. Temperaturni minusi će u većini područja izostati. Mogući su samo na visokim planinama.

Minimalne temperature zraka varirat će između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 11°C i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.

“U periodu od 4. do 7. marta, prema trenutnim prognoznim materijalima, prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u prvom dijelu navedenog perioda. Zadržaće se nadprosječno toplo vrijeme s minimalnim temperaturama od 2°C do 8°C. Od 8. marta stabilnije vremenske prilike pratiće i pad temperature. Slabo izraženi mraz moguć je u centralnim područjima zemlje”, navodi FHMZ.

Dodaju da će se jutarnja temperatura kretati između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5°C do 10°C, u Hercegovini do 13°C.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,