Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Federalni inspektori utvrdili uzrok nesreće u kojoj je stradao rudar Asim Šehanović

Preuzmite sliku

Povodom nesreće koja se dogodila u Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle u kojoj je početkom maja poginuo rudar Asim Šehanović nakon što su ga u jami zatrpale velike količine uglja i zemlje, federalni rudarski inspektori su obavili istragu kojom su utvrdili na koji način je došlo do smrtnog ishoda.

Kako je za N1 potvrdio Ferid Osmanović, glavni federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektor, istražne radnje su provedene od 3. do 14. maja i kako bi se utvrdile okolnosti nesreće, kako nam je pojasnio, izuzeta je brojna dokumentacija, uzete izjave svjedoka, ali i analizirane činjenice sa mjesta stradanja.

“Nakon što je sve to obavljeno rudarski inspektori su utvrdili da je do nesreće došlo uslijed obrušavanja materijala u jami”, kazao je Osmanović.

Pojasnio je i to da su to standardne procedure koje se provode nakon nesreće te da je u skladu s tim po službenoj dužnosti inspektorski izvještaj poslan i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

“S obzirom na to da je riječ o nesreći na radu sa smrtnim ishodom iako nije riječ o ubistvu, kompletan spis predmeta smo tužilaštvu poslali krajem prošle sedmice, a kojeg će oni objediniti zajedno sa izvještajem policije i vještaka sudske medicine i nakon toga procijeniti da li će dalje nastavljati s istragom ili će zatvoriti predmet”, zaključio je inspektor Osmanović.

Podsjetimo, rudar Asim Šehanović radio je kao prvi kopač u Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle u kojoj ga je prilikom rada 2. maja zatrpala velika količina zemlje i uglja. Nadljudski napori kolega da dođu do Šehanovića trajali su danima, ali je potraga nažalost okončana tragično s obzirom da su 7. maja pronašli tijelo rudara u unutrašnjosti rudarskog okna.

Na dženazi 10. maja prisustvovali su brojni građani Srebrenika, kolege rudari te zaposlenici Rudnika uglja Kreka kako bi se posljednji put se oprostili od rudara Šehanovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje