Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Federalna vodna inspekcija prati izvlačenje cisterne u Drežnici: Dosad nije uočeno curenje nafte

Preuzmite sliku

Nakon jučerašnje saobraćajne nesreće u mjestu Drežnica kod Mostara u kojoj je došlo do slijetanja cisterne s naftom u akumulaciju u blizini HE Salakovac, a u kojoj je poginula jedna osoba, Federalna vodna inspekcija poduzela je neophodne mjere nadzora, dosad nije zabilježeno curenje nafte u vodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni federalni vodni inspektor je bez odlaganja poduzeo zakonom propisane mjere s ciljem vršenja inspekcijskog nadzora, preveniranja i eventualnog saniranja štetnih posljedica po okoliš, navodi se u saopćenju Federalne vodne inspekcije.

Na mjestu nesreće odmah su upućeni federalni vodni inspektor i uposlenici firme za sanaciju šteta na vodama s pratećom opremom, čiji je angažman dogovoren s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, radi poduzimanja mjera eventualne sanacije onečišćenja.

Federalni vodni inspektor se još uvijek nalazi na mjestu nesreće, gdje će ostati do izvlačenja cisterne iz akumulacije, kojem će prethoditi izvlačenje nafte iz cisterne. Poduzimaju se sve zakonom propisane preventivne mjere, kako bi se na što sigurniji način izvršio pretovar nafte bez curenja u akumulaciju. Do trenutka objavljivanja saopćenja, neposrednim opažanjem nije utvrđeno izlijevanje nafte iz cisterne.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ovim putem izražava saučešće porodici tragično nastradalog vozača cisterne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje