Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fadil Novalić se oglasio nakon presude: Tačno je, idem u zatvor

Preuzmite sliku

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prostepenu presudu u predmetu “Respiratori”, potvrdio je za Federalnu televiziju Fadil Novalić.

To znači da su bivši premijer FBiH Fadil Novalić, bivi direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač kompanije “Srebrna malina” Fikret Hodžić, pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne.

Podsjetimo, u maju prošle godine prostepeno Sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fireta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora.

Ove kazne su, kako saznajemo, u cijelosti potvrđene.

U telefonskom razgovor za Federalnu televiziju Novalić je poručio:

“Da, istina je, nismo zvanično dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude – da, idem u zatvor.”

Hodžić mora vratiti i imovinsku korist koja iznosi 694.477 maraka. Krivom je proglašena i Hodžićeva kompanija “Srebrena malina”, koja je nabavila sporne respiratore. Ona mora platiti 200.000 maraka kazne. To znači da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu koju je izreklo u maju prošle godine.

Podsjetimo da je u ovom slučaju suđeno i bivšoj federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, koja je oslobođena. Inače, akteri predmeta teretili su se u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti više od 10 miliona maraka. Sporno je bilo to što je respiratore nabavila firma “Srebrena malina”. Osim toga, respiratori koje je kupila bivša Vlada, suprotno tadašnjim tvrdnjama, nisu bili namijenjeni za intenzivnu njegu. Suđenje u ovom predmetu trajalo je dvije godine.

Vrijedi podsjetiti i da je tokom izricanja prvostepene presude sudija Branko Perić izdvojio mišljenje te ga javno saopštio time kršeći sudsku praksu. Zbog toga je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Inače, Fadil Novalić je poslije okončanja premijerskog mandata ostao u klupama Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, gdje je izabran na izborima 2022. godine. Na Kongresu SDA izabran je za potpredsjednika te stranke. Sada, nakon što mu je izrečena pravosnažna zatvorska kazna, Novalić će ostati bez mandata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje