Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska asocijacije za gojaznost u svoje članstvo primila Udruženje ‘Društvo za debljinu’ iz BiH

Preuzmite sliku

Kruna višegodišnjeg rada na području hirurgije gojaznosti.

Na godišnjoj skupštini Glavnog savjeta Evropske asocijacije za gojaznost (EASO) održanog virtuelno online 26.06.2020. godine je ratificirano članstvo Društva za debljinu Bosne i Hercegovine u članstvo ove krovne evropske organizacije koja se bavi problemima i tretmanom gojaznosti i njenih komplikacija.

Udruženje “Društvo za debljinu“ u BiH (www.debljinabih.ba) je formirano 2015. godine u Tuzli na prijedlog i inicijativnu brojnih ljekara iz cijele BiH. Sjedište Udruženja je u UKC Tuzla.

Osnivanjem ovog udruženja permanentnim aktinostima ušlo se u širokobazično multidisciplinarno izučavanje problema gojaznosti. Za Predsjednika Udruženja je tada izabran prof. dr. Fuad Pašić. Dva podpredsjednika su prof. dr. Milenko Bevanda iz Mostara i dr. Mladen Kostić iz Banja Luke, a Predsjednik skupštine udruženja je prof.dr. Nermin Salkić iz Tuzle.

Stalni plodotvoran rad Društva za debljinu u BiH prepoznat je i u Evropskim okvirima. Disperzija znanja vrhunskih eksperata iz različitih grana medicine endokrinologa, gastroenterologa, neuropsihijatara, anesteziologa, hirurga, nutricionista je učinila da najnovija saznanja o “pandemiji pretilosti” budu dostupna mnogobrojnim medicinskim i nemedicinskim stručnjacima kroz organizaciju dva međunarodna kongresa Tuzla i Mostar, te jedne međunarodne ekspertne panel konferencije u Bijeljini.

 • Takav rad je polučio konačni rezultat i to da je “Društvo za debljinu“ u BiH konačno i postalo član EASO. Ovo nam daje mogućnost daljnjih konekcija prema evropskim prijateljima i krovnoj organizaciji koja kordinira globalne korake i donosi smjernice sve na dobrobiti i u cilju što kvalitetnijeg liječenja morbidno pretilih osoba.

 • Prof.dr. Fuad Pašić, šef odjeljenja opšte i abdominalne hirurgije, Klinike za hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, vanredni profesor na Katedri za hirurgiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli je danas Predsjednik Društva za debljinu u BiH.

  Jedan je od najprominentnijih barijatrijskih hiruga u ovom dijelu Evrope. Ovu novu granu hirurgije je uveo na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla, te se u Bosni i Hercegovini ovi hirurški zahvati rade samo u Tuzli, a regionalno je prepoznat i kao perjanica barijatrije.

  Naravno, ovakav ogroman rad ima veliku podršku Uprave UKC Tuzla sa prof.dr. Vahidom Jusufovićem na čelu, a predstavlja i veliki razlog za ponos i cijeloj Klinici za hirurgiju sa njenim načelnikom prof.dr.sc. Zijahom Riftabegovićem.

 • Barijatrijska ili metabolička hirurgija, odnosno hirurgija gojaznosti je grana medicine koja se bavi operativnim liječenjem morbidno gojaznih ljudi sa ciljem ubrzavanja procesa mršavljenja u osoba kod kojih to nije moguće uraditi dijetalnim mjerama ili u kojih je potreban značajan gubitak na tjelesnoj težini u relativno kratkom vremenu zbog postojanja ostalih oboljenja koja su posljedica gojaznosti.

  UKC Tuzla je trenutno jedina ustanova u BiH u kojoj je moguće u punom kapacitetu dobiti prijeoperacijski dijagnostički profil pretilog pacijenta. Stvarno stanje i objektivan uvid u zdravlje pretilog pacijenta u UKC Tuzla, odnosno prisustvo drugih oboljenja kroz različite dijagnostičke postupke daju članovi multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti i to endokrinolog, gastroenterolog, psihijatar, klinički psiholog, anesteziolog i hirurg.

  Po potrebi u evaulaciji stanja pacijenta mogu biti uključeni kardiolog, pulmolog ili neka druga specijalnost. Na takav način kroz regionalno respektabilnu Kliniku za interne bolesti UKC Tuzla u prethodnim godinama su tretirani preoperativno pacijenti iz Hrvatske, Austrije, Švicarske i cijele BiH.

 • Klinika za hirurgiju UKC Tuzla, sa svojim barijatrijskim timom kroz personalizirani pristup može ponuditi morbidno pretilim pacijenatima u svrhu njihovog liječenja nekoliko hirurških zahvata. Ideja kojoj se stremi je personalizirana medicina, odnosno personalizirana barijatrijska hirurgija.

  Pri izboru operativnog zahvata moraju biti uzete u obzir dob pacijenta, spol, prisutna komorbidna oboljenja, indeks tjelesne mase, eventualni prethodni operativni zahvati, prehrambene navike, socijalni i psihološki status i mnoge druge varijable.

  Da bi ideja bila ostvariva, ona podrazumjeva apsolutno dobru, uigranu, sigurnu i educiranu hiruršku ekipu kao i sve druge članove multidisciplinarnog tima koji svako u svom domenu moraju da daju doprinos u liječenju ovih kompleksnih pacijenata.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje