Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

EUFOR demonstrira potpunu posvećenost EU i međunarodne zajednice građanima BiH

Preuzmite sliku

Vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2022”, na kojoj učestvuju vojnici iz 20 država, počela je danas u Sarajevu.

Vježba je započela pokazivanjem letačkih sposobnosti EUFOR-ovih helikoptera, a vojnici će do 22. novembra učestvovati u taktičkim vježbama i patroliranju.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely kazao je da operacija „Althea“ pruža podršku bh. vlastima u održavanju sigurnog i stabilnog oktuženja.

– U skladu s našom misijom, mi u EUFOR-u demonstriramo potpuni posvećenos Evropske unije, kao i šire međunarodne zajednice, svim građanima BiH. mi smo nepristrasni i tretiramo sve narode na jednak način. Pertneri smo bh. vlastima, Oružanim snagama BiH i organima za provođenje zakona, a na kraju svakoj osobi u BiH – kazao je Wessely.

Napomenuo je da se EUFOR sastoji od zemalja učesnica u misiji od Turske do Čilea.

Moto naših snaga znači dvadeset zemalja ujedinjenih za Bosnu i Hercegovinu i mi djelujemo kao jedinstven tim – istaknuo je.

Napominje da je vježba sastavni dio plana obuke koji će u narednim godinama biti ojačan kroz više vježbi u toku godine.

– Već smo počeli raditi na poboljšanju naše saradnje s BiH. Danas smo demonstrirali tijesnu saradnju EUFOR-a, Evropske unije i bh. institucija. Taj će se odnos uvježbavati i jačati kroz ovakve vježbe – zaključio je generalmajor.

Današnjoj smotri i pokaznoj vježbi prisustvovali su i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, te zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, predstavnici delegacije EU i brojne druge visoke zvanice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,