Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU se obavezala na smanjenje cijena rominga sa zapadnim Balkanom

Preuzmite sliku

Evropski lideri danas su se u Sofiji tokom samita EU – zapadni Balkan obavezali da će raditi na smanjenju troškova rominga, saznaje Federalna novinska agencija (FENA).

Iako se u medijima špekuliralo da će roming biti potpuno ukinut za šest država regije, EU je u okviru Digitalne agende za zapadni Balkan, koju je odlučila pokrenuti, navela da će biti “samo olakšavanje smanjenja troškova rominga“.

Dokument je objavljen kao prilog Deklaraciji, a pod naslovom ”Program prioriteta iz Sofije”.

Osim toga, EU se obavezala na “pokretanje paketa znatne tehničke pomoći za utvrđivanje potencijalnih digitalnih ulaganja (uključujući širokopojasni internet) putem Okvirnog sporazuma o ulaganju za zapadni Balkan i Instrumenta pretpristupne pomoći.

Još od 2014. godne Bosna i Hercegovina i zemlje okruženja – Crne Gora, Srbija i Makedonija pokreću inicijative da im se ukine roming u zemljama EU. Do sada je svaki takav pokušaj bio neuspješan. Aktiviranje inicijative, odnosno potpisivanje sporazuma o ukidanju roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana bi značilo da bi stanovnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije možda i ove godine mogli razgovarati bez troškova roaminga.

Nakon što je Bugarska preuzela predsjedanje EU-om, ona je reaktivirala tu inicijativu i najavljuje da bi na Summitu u Sofiji mogao biti potpisan sporazum o ukidanju roaminga i za sve zemlje zapadnog Balkana te pristupanje toj europskoj smjernici, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut.

Podsjećamo, kod ukidanja roaminga u zemljama EU je bilo snažnog otpora telekomunikacijskih kompanija koje su tvrdile da bi zabrana vodila strogoj regulaciji cijena, što bi moglo štetiti njihovu poslovanju. A Bugarska je kao jedan od prioriteta svoga šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a postavila “ubrzavanja EU digitalne politike na zapadnom Balkanu kroz postupno reduciranje roaming-naplata i poboljšanje pristupa širokopojasnom internetu”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,