Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU o kriminalizaciji klevete u RS: Krupan korak unazad i potez za žaljenje

Preuzmite sliku

Evropska Unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu.

Ovim zakonodavnim promjenama, kako navodi glasnogovornik Evropske unije Peter Stano, se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

Novi zakon ozbiljno utiče, ističu iz EU,  na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj.

“Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava. Zakon je suprotan očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU i kosi se sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući onih koji žive u entitetu Republika Srpska”, navodi glasnogovornik Evropske unije.

EU očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 „osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara“.

Na kraju poručuju da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu Republika Srpska.

Novčane kazne od 1.000 do 3.000 eura

Podsjetimo, danas je, osmi dan nakon objave u Službenom glasniku, na snagu stupio zakon kojim je kleveta u bh. entitetu Republika Srpska kriminalizovana.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je prošle sedmice Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ovim potpisom su važećim proglašene izmjene Krivičnog zakona RS, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sjednici održanoj 20. jula ove godine.

Ove izmjene zakona, kojim je kleveta proglašena krivičnim djelom sa novčanim kaznama, usvojene su uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara, aktivista i međunarodne zajednice da predstavljaju udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u ovom bh. entitetu.

U tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, za šta su predviđene novčane kazne od 1.000 do 3.000 eura. U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt u kojem su iznosile i do 60.000 eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje