Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

EP pozvao BiH da uvede sankcije Rusiji, opomenuo RS

Preuzmite sliku

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Bosnu i Hercegovinu da primijeni sankcije EU sa kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas Izvještaj o BiH u kome se poziva na okončanje političkog zastoja i napredak u reformama u zemlji.

Poslanici Evropskog parlamenta ponovili su svoju podršku evroatlantskoj orijentaciji BiH i osudili retoriku mržnje i opstrukciju državnih institucija, posebno od rukovodstva entiteta Republika Srpska, javlja Tanjug.

Politički akteri u BiH su pozvani da se bezuslovno vrate u državne institucije i unaprijede rad na reformama u vezi sa EU, a posebno u oblasti vladavine prava.

Izvjestilac EP-a za BiH, Paulo Rangel, kaže da ovaj izvještaj dolazi u ”ključnom trenutku” kako za BiH, tako i za Zapadni Balkan i Evropu.

”Izvještaj ponavlja podršku evropskoj budućnosti BiH, ali se bavi i glavnim izazovima sa kojima se zemlja suočava, odnosno eskalacijom destabilizujućih aktivnosti kao što su blokada državnih institucija i procedura donošenja odluka. Ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i stoje na putu ključnih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu”, kaže Rangel.

On dodaje da je u Izvještaju o Bosni i Hercegovini posebno naglasena važnost održavanja ”slobodnih i poštenih” izbora u oktobru 2022. i kredibilne perspektive pristupanja zemlje.

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Bosnu i Hercegovinu da primijeni sankcije EU sa kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje