Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emocije su ga preplavile: Otac malene Džene nije smogao snage da se obrati javnosti

Preuzmite sliku

Almin Dautbegović, advokat koji zastupa roditelje male Džene Gadžun danas na protestima u Sarajevu je rekao da se doktorima neće svidjeti da im nametnu uređivanje zdravstvene prakse. Istaknuo je i da niko ne može da sakrije uzroke od smrti.

“Nisam imao ovakvih slučajeva u dugogodišnjoj karijeri. Svi smo jednaki kad je u pitanju život i ne pravim razliku. Ova smrt je pobudila veliki interes javnosti. Vidio sam ljude koji plaču a nikada nisu plakali. Moja uloga je da pratim porodicu kroz istražni postupak u iščekivanju da će država kroz Tužilaštvo identifikovati propise zdravstvenih radnika koji su bili uključeni u ovo i doći do odgovornih lica koji bi bili kažnjeni. Ovaj posao koji radi tužilac mimo svih očekivanja je krenuo u nekom pravcu kojim mi nismo zadovoljni”, rekao je Dautebegović.

Niko ne može da sakrije uzroke od smrti, dodao je.

“U Tužilaštvu su obećali da će uraditi sve savjesno i korektno, ali poslije tri mjeseca mi smo pustili da posao ide svojim tokom, ali iz medija saznajemo da je Tužilastvo saslušalo neke svjedoke i da će neke tek saslušati, a nama te informacije uskraćuju”, kazao je advokat, dodajući:

“Bojimo se da doktori koji su društvena elita u svim državama, s pravom, jesu to što jesu, a posebno u našoj državi gdje su još u političkim partijama i imaju društveni uticaj. Doktorima se neće svidjeti da kroz ovaj primjer nametnemo uređivanje zdravstvene prakse, da se jednom uvede red, da doktori koji rade u državnim jaslama, da poslije podne vrše intervencija u nepropisnim uslovima”.

Muriz Memić je u svome obraćanju kazao: “Ovdje sam da dam podršku porodici Gadžun, ali i kao otac Dženana Memića. Dokle ćemo pravdu tražiti na ulicama”.

Muris Gadžun, otac djevojčice Džene, pokušao se obratiti javnosti, ali nije smogao snage. Emocije su bile jače.

Na protestima u Sarajevu su i članovi grupe Pravda za Davida, ali i Pravda za Dženana.  Porodica Nadin Smajlović. također je uz roditelje Džene. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje