Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emir Suljagić saslušan u predmetu protiv RTRS-a zbog negiranja genocida

Preuzmite sliku

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je na svom X profilu da je saslušan kao svjedok u predmetu protiv uredništva RTRS-a zbog negiranja genocida.

Danijel Simić, predsjednik Udruženja novinara RS-a, gostujući u programu RTRS-a, izjavio je polovinom novembra 2022. godine da se svake godine u Srebrenici održava “potočarski igrokaz”, aludirajući na 11. juli.

Odmah nakon toga, Suljagić je najavio na X profilu da će poslati krivičnu prijavu Tužilaštvo BiH.

“Danas sam, u svojstvu svjedoka i podnosioca krivične prijave, saslušan u predmetu istrage protiv Danijela Simića i uredništva RTRS zbog negiranja genocida. Uvijek smo na raspolaganju institucijama BiH”, naveo je 18. aprila Suljagić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić na sastanku u Ujedinjenim nacijama s ambasadorima članica Organizacije islamske saradnje (OIC) su izjavili da je važno usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici kako bi se osiguralo da se takvo zlo ne ponovi.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje