Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elektrotehnička škola u Tuzli dobiva novo zanimanje: “Mladi koji iskažu interes imat će dobru perspektivu”

Preuzmite sliku

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je Elektrotehničku školu u Tuzli povodom stvaranja uslova za uvođenje obrazovanja učenika za zanimanje monter foto-naponskih sistema i edukacije za profesore elektro i građevinske struke, najavljene za naredna tri dana.

Edukaciju za unapređenje vještina i znanja za planiranje, montiranje i održavanje foto-naponskih sistema organizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla kao partner kantonalnom ministarstvu obrazovanja i Caritasu Švicarske.

Najvažniji prvi korak je saradnja s Pedagoškim zavodom i donošenje novog nastavnog plana i programa za ovo zanimanje, rekao je ministar Omerović.

– Trenutno su u toku formalno-pravne procedure za uvođenje ovog zanimanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, ali važan segment u svemu ovome jeste i obuka kadra – naših profesora koji će predavati ovu oblast, koji će pripremati sve učenike koji upišu ovo zanimanje i koji će ih pripremati da steknu određena znanja, vještine i kompetencije kako bi mogli na tržištu rada da daju sve ono što je potrebno. Jedan od razloga što je ovo zanimanje veoma važno je energetska tranzicija koju BiH mora uraditi – kazao je ministar Omerović.

Direktorica Centra za energiju i ekologiju Tuzla Džemila Agić apostrofira kao izuzetan primjer saradnju s resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom.

– Postoji sinergija između Kantonalnog ministarstva, Pedagoškog zavoda, menadžmenta dviju škola i naših međunarodnih partnera koji samo imaju dobru volju i želju da pomognu Bosni i Hercegovini da uskladimo naše obrazovni sistem i nastavni program u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima – izjavila je ona.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla provodi ovaj projekt u saradnji sa švicarskim partnerima Fordervein (Švicarsko udruženje za podršku) i Polybau škola/Centar za obuku Uzwil koji i finansiraju ove projekte. Stručna teorijska i praktična obuka organizovana je sa profesorima iz Švicarske.

Direktor Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla Mirnes Avdić naglašava da je urađeno istraživanje pokazalo da nijedna škola u BiH ne obrazuje učenike za navedeno zanimanje.

Jedan od partnera u projektu je Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola čiji direktor Kadrija Ibišević napominje da su oni zaduženi za obrazovanje odraslih.

– Nakon ovih radionica, na sljedećem okupljanju mi ćemo organizovati obuku za odrasle, odnosno nezaposlene osobe koje su u evidencijama ustanova za zapošljavanje, a ujedno i osobe koje su već u radnom odnosu a žele da se prekvalifikuju i da se osposobe za montiranje i pripajanje foto-naponskih panela u mrežu – rekao je on.

Mladi ljudi koji budu zainteresovani za navedeno zanimanje imat će dobru perspektivu, istaknuto je, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje