Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ekstremne vrućine: BiH pod narandžastim upozorenjem zbog visokih temperatura

Preuzmite sliku

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog izrazito visokih temperatura u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Vremenski interval i datumi za koje se izdaje upozorenje su 22. i 23. juni od 12.00 do 16.59 sati.

Maksimalna temperatura zraka očekuje se između 32 i 38 stepeni.

Poznati bosanskohercegovački meterolog Nedim Sladić oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu te kazao šta nas očekuje u narednom periodu.

“Vrhunac prvog vala vrućine ovog ljeta očekujemo u petak, 23.06.2023. uz najviše dnevne temperature zraka od 32 do 36, lokalno na jugu, sjeveroistoku i istoku zemlje i do 38 °C. Nagli prekid vrućine obilježit će izražena hladna fronta sa sjeverozapada s kojom će nažalost biti i lokalno izraženijih nevremena na sjeveru i sjeveroistoku Bosne u petak navečer, no nadati se i bez veće materijalne štete s obzirom na vrlo izražene parametre nestabilnosti – heličnost, potencijalnu vrtložnost, snažnu silu uzgona te snažnu toplotnu energiju pri podlozi. Naglu temperaturu promjenu svi ćemo osjetiti – u subotu za 10 do 15 °C hladnije u odnosu na petak u većem dijelu Bosne, dok na jugu Hercegovine je ona slabije izražena – za oko 5 °C niže vrijednosti u odnosu na kraj radne sedmice gdje će ostati vrlo toplo pa i vruće”, kazao je Sladić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje