Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ekoakcija Rafting kluba ‘Tuzlak’ na Modracu: Kamenjar ponovo zablistao u punom sjaju

Preuzmite sliku

Za članove Kluba “Tuzlak” i za volontere iz omladinskog udruženja Zemlja djece, učestvovanje u ekoakcijama na obalama jezera Modrac je postala navika i stvar mentalne ekološke higijene.

Tako je bilo i prošle subote kada je Rafting klub “Tuzlak” sa svojih 25 aktivista na lokalitetu obale Kamenjar, organizovao ekoakciju pod nazivom “Očistimo obale jezera Modrac”.

Zbog niskog vodostaja u širokom pojasu oko jezera su ležale gomile otpada koji je nanijela voda, ostavili nemarni ribari i viasnici okolnih vikendica.

Posla je bilo puno, ali je i volja da se uredi barem jedan dio obale bila jaka, pa su za nekoliko sati vrijedni volonteri skupili i selektovali 85 vreća otpada. Dva kilometra obale je očišćeno i vraćeno prirodi, a pojavili su se i labudovi i sav ambijent je postao ljepši, saopćeno je iz Rafting klub “Tuzlak”.

Ovaj klub za svoje volontere uvijek ima iznenađenje, a to je ovaj put bila nagradna vožnja jezerom sa brodicom aktivista Ribolovnog društva smuđ iz Lukavca. I oni su bili obradovani činenicom da još ima entuzijasta i ekoaktivista pogotovo mladih koji vode brigu o prirodi i vodama.

Kompanija Eko život d.o.o. Tuzla, je kao i do sada bila zadužena da obezbjedi zbrinjavanje selektovanog otpada, pa je svih 85 vreća vozilom firme Eko sirovina odvezeno na preradu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje