Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Efendić: Ako je vjerovati SDP-u zastupnici te stranke u Parlamentu FBiH su izdali državu

Preuzmite sliku

Predlaganjem i glasanjem za usvajanje amandmana kojim se iz Budžeta FBiH izdvaja 300.000 KM za Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost (HAZU) zastupnici SDP-a i njihovi partneri su, sudeći prema njihovim ranijim tvrdnjama, izdali Bosnu i Hercegovinu i izvršili udar na državu, smatra zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić.

U svojoj izjavi Efendić podsjeća da je u martu 2022. godine SDP u saopćenju za javnost amandmane kojim je predviđeno izdvajanje novca i za HAZU nazvao „udarom na suverenitet države Bosne i Hercegovine“, dok je SDP-ov federalni zastupnik Damir Mašić u ličnoj reakciji to nazvao „izdajom“.

-Nepunih godinu dana kasnije, SDP-ovi zastupnici, uključujući i Mašića, ne samo da su podržali amandman kojim se HAZU-u iz budžeta dodjeljuje 300.000 KM, jednako kao i Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, nego su ga predložili, a prijedlog amandmana je potpisao upravo Mašić. To što je Mašić svoju objavu u kojoj davanje novca HAZU naziva izdajom sinoć izbrisao sa društvenih mreža ne znači da će uspjeti da izbriše i mrlju sa vlastitog obraza. SDP duguje objašnjenje građanima FBiH zašto su inicirali i izglasali nešto za što su prije samo nekoliko mjeseci tvrdili da je udar na državu i njena izdaja, navodi Efendić u izjavi za javnost.

Ukoliko i dalje vjeruju da je izdvajanje novca iz budžeta za HAZU udar i izdaja države, rukovodstvo i zastupnici SDP-a dužni su objasniti na kakve još izdaje i udare na državu su u svom dugo najavljivanom “političkom zaokretu” pristali zbog koalicije sa HDZ-om i želje za foteljama u vlasti, zaključuje se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje