Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Efekti Uredbe u RS: Karton 30 komada jaja jeftiniji za samo 0,60 KM, deterdžent za veš do 0,90 KM

Preuzmite sliku

Nakon što je stupila na snagu Uredba o određivanju marže u prometu proizvoda, u trgovinama u RS najveća pojeftinjenja zabilježena su kod deterdženta za pranje veša u prahu i kod toalet papira, a najmanja kod konzumnih jaja.

“Smanjenje cijena roba koje su obuhvaćene Uredbom razlikuje se od trgovca do trgovca, jer su cijene za ove proizvode prije stupanja na snagu Uredbe, izuzev za grupu osnovnih životnih namirnica koje su bile obuhvaćene prethodnom Uredbom, formirane slobodno na tržištu”, kažu za Fenu u Ministarstvu trgovine RS.

Također, objašnjavaju u tom resoru, kako su Uredbom obuhvaćeni proizvodi koji su na tržištu prisutni od različitih proizvođača i sa različitim cijenama zavisno od toga, te da je Uredba propisala i ograničenje za različita pakovanja – smanjenje cijena je i po tom osnovu različito u zavisnosti od proizvođača, tako i od pakovanja.

Tako je karton 30 konzumnih jaja M klase u prosjeku jeftinije do 0,60 KM, pavlaka (12 posto m.m.) od 400 gr 0,10 KM, cijelo pile do 0,50 KM, pileće viršle, pakovanje do 500 g, zavisno od pakovanja od 0,10 KM do 0,50 KM, pileći parizer, pakovanje do 800 g zavisno od pakovanja od 0,10 KM do 0,50 KM, kokošja pašteta, pakovanje do 100 g, do 0,08 KM. Grašak zamrznuti, pakovanja do 1kg, u prosjeku je jeftiniji za 0,69 KM, zamrznuta boranija/mahune, pakovanja do 1 kg, za isto toliko, pasterizovana miješana salata, pakovanja 2,4 kg, do 0,80 KM, pasterizovani krastavci, pakovanja 2,4 kg, do 1 KM.

Tečni deterdžent za suđe, pakovanje do 1 litar, jeftiniji je u prosjeku za 0,60 KM, deterdžent za pranje veša u prahu, pakovanje do 3 kg, do 0,90 KM, tečni sapun za ruke, pakovanje do 1 l, do 0,60 KM, toalet-papir, dvoslojni, pakovanje 24 komada, do 1,40 KM.

“Još jednom ističemo da je prikazano prosječno pojeftinjenje na izabranom uzorku, uzimajući u obzir da uredba obuhvata više od 500 proizvoda plasiranih u više desetina trgovačkih lanaca i manjih prodavnica”, navode u Ministarstvu trgovine.

Ministar trgovine RS Denis Šulić podsjetio je da je ova uredba na snazi do 30. juna.

“Cijena oko 500 osnovnih životnih namirnica snižena je u rasponu od oko 15 feninga do oko 90 feninga. Na primjer, na 30 jaja imate uštedu nekih 60 feninga”, rekao je Šulić.

Vlada RS je na sjednici 4. aprila usvojila Uredbu o određivanju marži u prometu na maksimalno 10 posto u veleprodaji, odnosno 12 posto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Ministar Šulić tada je rekao kako građani mogu da očekuju niže cijene za oko 500 artikala, ako se uzme u obzir broj proizvođača i gramaža proizvoda na čiju cijenu je ograničena marža. Uredba je stupila na snagu 4. maja, a na snazi će da bude do 30. juna ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,