Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović uoči posjete Michela: Sve države Zapadnog Balkana trebaju što prije poslati članice EU

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović mišljenja je da sve države Zapadnog Balkana trebaju što prije poslati članice Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

“Ja o Bosni i Hercegovini uvijek govorim onako kako jeste. Govorim jezikom činjenica i naravno, prva poruka koju ću ja prenijeti, je velika želja i iskazana volja BiH da što prije dobije kandidatski status. U ovom trenutku, mislim da bi to bilo vrlo ohrabrujuće za sve nas u BiH”, izjavio je Džaferović uoči posjete predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, govorit će o blokadi institucija Bosne i Hercegovine, o pokušaju urušavanja reformi, udaru na Dejtonski mirovni sporazum.

“O potrebi da te aktivnosti prestanu jer te aktivnosti ne koriste nikome i nanose štetu svima, čak i onima koji ih poduzimaju. Mislim da su i oni već svjesni toga. Do sada sam mnogo puta kazao, uz sva slaganja ili neslaganja unutar Bosne i Hercegovine, svi smo mi učestvovali i usaglasili se da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima okvir i važeća rješenja takva kakva jesu. U Dejtonskom sporazumu, Ustavu, u zakonu, evropskoj konvenciji, odlukama Ustavnog suda, međunarodnih sudova, to je nešto što treba da bude startna osnova za daljnji put Bosne i Hercegovine”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da “svi u Bosni i Hercegovini, bez izuzetka, treba da to poštujemo”.

“I da onda idemo dalje. Da razgovaramo o reformama, kako unaprijediti naš sistem, kako se efikasnije boriti protiv korupcije, kako osnažiti princip vladavine prava, kako jačati ekonomiju, kako ispunjavati 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, kako ići našim NATO putem. To su teme kojima se u Bosni i Hercegovini trebamo baviti, a ne temama hoće li biti OHR ili ne, hoćemo li poštovati odluke Ustavnog suda ili nećemo, hoće li ili ne biti Oružanih snaga…Nisu to teme, to jeste, to će biti jer su to važeći zakoni”, pojasnio je Džaferović.

Uoči posjete Beogradu, Michel je poručio da proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan treba biti efikasniji i dinamičniji da stvori novi zamah koji će podstaći reforme.

Džaferović je rekao da moraju da vide šta je to.

“Ja ću vam kazati da ništa ne može zamijeniti naš evropski put i mislim da je to i kazano u govoru Michela, ali to nije nikakva zamjena za evropski put svake od država aspirantica. Mislim da sve države Zapadnog Balkana trebaju što prije poslati članice Evropske unije. Mislim da je ovo sada trenutak u svijetu kada treba snažno pogurati naše članstvo, posebno država Zapadnog Balkana, u EU. Niko od nas nema ništa protiv saradnje u okviru geopolitičke zajednice bilo koje vrste, pa i ove o kojoj govori Michel”, istakao je Džaferović.

Ministarstvo finansija i trezora BiH završava aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog budžeta (DOB) za period 2022-2024 i budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu i uputit će ove dokumente u ponedjeljak u dalju proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Usvajanjem budžeta bio bi omogućen novac za Opće izbore, ali je pitanje koliko brzo može biti završen ovaj proces i da li će budžet biti donesen na vrijeme da finansira aktivnosti Centralne izborne komisije BiH.

“Budžet smo za ovu godinu trebali usvojiti koncem prošle godine. Što se mene tiče, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će postupati kao i do sada, vrlo urgentno, i tu nema nikakvih dilema. Dakle, ne znam koja će formula biti, ima ih više, ali sigurno znam da će biti novac za izbore i da će izbori biti na vrijeme, onako kako je to zakonom propisano”, poručio je Džaferović.

Mišljenja je da je kasno za bilo kakvu izmjenu Izbornog zakona, u trenutku kada je izborni proces otpočeo.

“I naravno da ćemo se nakon izbora morati baviti implementacijom odluka Evropskog suda za ljudska prava jer je to obaveza BiH, a to znači i promjena Ustava i promjena Izbornog zakona, kako bi se osigurala prava onim građanima koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda u BiH, kada je u pitanju pristup Predsjedništvu BiH i državnom Domu naroda”, dodao je Džaferović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje